dekorativt plectrumBland de dekorativa och lövande krukväxterna är växten Plectranthus mycket populär bland blomsterodlare. Det ser inte bara vackert ut på bladets intressanta form och färg, men det är också en av de mest opretentiösa blommorna. Plektrantus överför tyst det missade vattnet, om ägarna plötsligt glömde det eller oväntat lämnade länge. Trots allt växer det snabbt och snart blir en liten stjälk en snygg buske.

Med denna blomma är förknippad med många folktränningar, medan hans rykte är välförtjänt. Trots allt har växten medicinska egenskaper med ett ganska omfattande användningsområde.

Varianter av plantans namn

subtropisk invånarePlectrant habitat anses vara subtropiska i Sydafrika, men det har perfekt slagit sig i ett strängare klimat med olika namn i olika länder. Så i kallskandinavien kallas växten svenska murgröna, och i det stora hemlandet – “muldräd” eller “rummynt” på grund av den specifika lukt som blöts ut av bladen efter att ha berört dem.

plectrum i hemmetTack vare den speciella strukturen av blomställningarna, i synnerhet corolla i form av en spår, kallas blomman också “kråka crow” eller “sporophores”. En variation, som luktar av att skrämma bort små insekter, kallas i allmänhet en “mugogon”.

Allmän beskrivning av utseende

korg växtPlectratus har flera arter, av vilka de flesta har hängande, lummiga skott som hänger från potten i stora mängder. Detta gör att du kan använda den för att hänga blomkrukor eller för att skapa täckbäddar. Sidofransar av amfältsarter kan växa till 1,5 m långa. Det finns också upprättväxter av växter som växer i form av en busk upp till 40 cm hög.

Praktiskt taget alla typer av växter har samma rundade form av bladet med en ojämn tandkant (med undantag för ekpappret, där de ser ut som ek). Men löpskivans yta och färg är individuell för varje sort. Den kan vara jämn eller fodrad med fluff, monokrom eller med en vit kant, matt eller blank.

ek-trädspaltrumBlommans löv och skott kan ackumulera och behålla fukt under lång tid, i samband med vilken den kallas semisockululenter. Växten är täckt med en lövhatt året runt, den har en permanent färg och faller inte av.

Den främsta fördelen med växten är de eleganta tallbladen, men det blommar också med små vitblå eller lila blomställningar, som liknar ett paraply. Många odlare tror att blommande av Plectratus förstöra bara bushens utseende.

Att blommorna inte tar extra juice från murgröna, rekommenderas de att ta bort det innan de blommar.

Möjliga svårigheter att odla en blomma

variegated plectrumTrots den enkla naturen, när den odlas i rumsbetingelser, kan plektrumet påverkas av skadedjur och sjukdomar, eftersom ingen blomma är immun från detta.

Flertalet sjukdomar i växten är resistenta mot immunitet, men skador är möjliga:

  1. Downy mögel. Ett tecken på sjukdomen är de gråa fläckarna på bladplattans yta, och orsaken är jordens övermätning. Först och främst bör jordmannen torka väl och ytterligare minska irrigationsfrekvensen. Busken själv sprutas väl med en vattenlösning baserad på vassle, bestående av 3 delar vatten och 1 del vassle. Du kan också använda speciella butiker.
  2. Rot rotta. Orsakerna till sjukdomens utseende och sätt att behandla busken är analoga med att bekämpa nedsänkta mögel.

Dessutom kan plektrumet förlora sin dekorativitet till följd av:

  • exponering för direkt solljus – bladen blir missfärgade och brända;
  • lång torkning av marken – böljning av busken inträffar;
  • överflödig vattning – löv börjar bli gula och faller av, det är också möjligt att ruttna rotsystemet.

När det gäller skadedjur, ibland är elektraten attackerad:

  • en spindelmyt
  • skala insekter;
  • whitefly;
  • bladlöss.

Anledningen till deras utseende är för torr luft i rummet eller infekterade växter i grannskapet. I de flesta fall skadar skadedjurskadorna spåren är täckta med en klibbig beläggning. För att bli av med oinvigade gäster måste blomman behandlas med insekticider. Sort med en slät lövyta kan sprayas med en tvållösning.

Både vackert och användbart

plectrum med röda lövPlectranthus används inte bara för att dekorera ett interiör – aromen som tilldelats rengör luften i rummet. Lukten av mint hjälper till med huvudvärk och lugnar nerverna. Men vad som är bra för en person gillar inte riktigt de skadliga invånarna i skåp och skadedjur av ullmattor. Det märks att mullen föredrar att undvika de lokaler där det finns en blomkruka, och vävnadspåsarna med blad som placeras i garderoben kommer att rädda henne från pälsen.

Praktiska egenskaper hos plektrummet används i stor utsträckning för medicinska ändamål.

Krossade blad av plektranten, fäst vid bitplatsen med små insekter, kommer snabbt att kväva klåda och avlägsna irritation.

Hela blad som doppas i kokt (kyld) vegetabilisk olja, kommer att underlätta tillståndet vid barns vätningsdiater. För att göra detta måste de fästa vid såret. Eteriska oljor som tilldelas av blommans löv, hjälper till med näsa, astma och hosta om du tygar ett nytt blad.

Den terapeutiska effekten av plektranten observeras också när man använder sitt löv för bad, i synnerhet vid komplex behandling av enuresis hos barn. Först måste du förbereda en koncentrerad infusion av 0,5 msk. färska blad och 1 liter kokande vatten och låt det brygga i 1-2 timmar. Innan du lägger dig i sängen ska du ta i badvattnet, häll den koncentrerade lösningen (efter att ha filtrerat genom den) och låt barnet ligga ner i minst 15 minuter.

Torkade löv behåller också sina användbara egenskaper. Således används en blandning av krossade löv och babypulver i ett förhållande av 1: 5 för att behandla blötsutslag hos bedridda patienter.

Bladets och rötterna från plektranten används av indiens folk för att förbereda olika rätter.

Folk tecken

en växt av rikedom och lyckaBlommodlare, som har fött Plectratus i åratal, är förknippade med det många intagningar och vidskepelser. Man tror att växten lockar rikedom och lycka, så det måste nödvändigtvis vara i varje hem. Men blommans negativa energi, tvärtom, åsidosätter sig och verkar som ett slags skydd mot huset från onda andar och negativa känslor.

Erfaren experter i växter hävdar att blomman ger lycka inte bara till sina närmaste ägare utan också på dem som deltar i vården av det och håller bara nära det länge, till exempel i kontorsbyggnader.

Man kan med säkerhet säga att växten inte tar mycket tid, men tacksam kommer att svara på vård och ge estetiskt nöje.

Intressanta fakta om plectrums – video