Hem sparrisBland inomhusplantor är asparges utmärkade av anspråkslös moral, livslängd och väldigt snabb tillväxt av rotsystemet. Om du ser inuti potten, i vilken asparges växer, kan du upptäcka en tätt sammanflätad förvirring från massan av långsträckta saftiga knölar och tunna bindväv.

Tack vare denna rotsystems struktur kan växten lagra näringsämnen och fukt för framtida användning, vänta på torktider, och också med god omsorg att växa och föröka sig snabbt.

Aspergstransplantation

Det är nödvändigt att överföra växten till en mer rymlig krukaVäxande sparris hemma, kommer in i näringsjorden, börjar aktivt utforska potten volymen.

Medan rötterna och knölarna i växten inte fyller hela behållaren, behöver man inte vänta på spridningen av grönska.

Detta beteende är karaktäristiskt för alla sorter av inhemsk asparges, oavsett om det är en ung planta som nyligen har tagits emot från ett frö eller en vuxen flerårig exemplar. Därför, när du väljer en kruka för asparges, sluta inte titta på en stor behållare i hopp om att det kommer att pågå i många år. Mer korrekt, att diametern på den nya potten var bara ett par centimeter bredare än tidigare. I detta fall transplanteras ung asparges, upp till 4-5 år, årligen och äldre exemplar kan inte transplanteras mer än 2-4 år senare.

Direkt frekvens beror på tillståndet hos husdjur och mängden kvarvarande jorden i krukan, som växer rötterna av sparris driva dem skoningslöst från det tillbakadragna volymen av potten.

Trots uthållighet, smärtfritt inte alla sparris tolerera hanterar en ny maträtt, så notera att anläggningen inte lider av slutet av potten, är det bättre att överge transplantationen, och om möjligt att tanka färsk substrat och mata sparris hem.

Men det finns situationer när sparris inte kan undvikas utan transplantation. Denna procedur är nödvändig om växten endast köps och placeras i en transportbehållare med en liten mängd torvfyllmedel.

I det här fallet behöver du inte bara överföra växten till näringslös lös mark, utan också skölja kronan med varmt vatten. En sådan dusch hjälper till att tvätta det vaxliknande ämnet från phyllocidia, som behandlas med sparris innan det skickas till försäljningsnätverket. Produkten skyddar kronan mot förångning av fukt och förlust av dekorativitet, men om den inte avlägsnas, kommer det att leda till snabb spridning av inhemsk asparges.

Related  Är det möjligt att återanpassa en orkidé om rötterna är ruttna?

Efter köpet transplanteras sparrisen i en annan näringsformelOm växten transplanteras med rötter som sticker ut ur dräneringshålen är det lätt att skada rotsystemet, vilket kommer att förlänga acklimatiseringsperioden och komplicera roten. Extrahera asparges från potten kommer att hjälpa rikligt med vattning. För att göra detta fuktas jordkloden noggrant, så att vattnet blötlägger det hela. Detta kan göras på flera sätt genom att hela tiden dränera vattnet som har fallit i droppbrickan.

De blötläggda rötterna är mer elastiska än torra, så de är inte bara lättare att komma ut ur potten, men lättare att ta bort. Detta är särskilt viktigt om aspargodransplantationen kombineras med att dela växten i flera oberoende plantor:

  • Innan du transplanterar, ta bort alla gamla, gulnande eller torkande stammar från asparges.
  • En liten mängd jord hälls på avrinningsskiktet, på vilken aspargusväxan placeras, vars rötter kan ströas med varmt vatten.
  • De återstående luckorna på sidorna är täckta med ett substrat, från vilket det övre lagret sedan tillverkas.
  • Därefter vattnas sparrisen och, om nödvändigt, mulchas med en liten mängd substrat.

Jord för hem sparris

Den bästa tiden för att transplantera sparris hemma är vårenDen bästa tiden att transplantera sparris hemma är våren. Från och med en ny vegetationsperiod kommer anläggningen enkelt att överföra proceduren och snabbt gå in i tillväxten.

En inomhusblomma, anspråkslös för jordens sammansättning, kan växa i en näringsrik, organisk rik, lös jord.

Som sådant substrat kan man ta en blandning av:

  • 2 delar av trädgårdsmark
  • 1 del av humus;
  • 1 del sand, som kan bytas ut med perlit eller vertikulit.

Om jorden är blandad i sig är alla komponenter av naturligt ursprung viktiga att desinficeras och steriliseras för att förhindra att skadedjur och patogener kommer in i potten med asparges.

När de nödvändiga komponenterna inte är tillgängliga, byt dem ut under en universalprimers kraft för inomhusplantor med lite tillsats av perlit. När vi transplanterar sparrisen får vi inte glömma att växten behöver dränering, som är gjord av liten expanderad lera eller grus.

Den favorit vuxna växten kan multipliceras genom att dela bussenFörr eller senare kommer det växande husdjuret att göra ägaren att tänka på inte bara hur man transplanterar utan också att multiplicera hem sparrisen. För det här ändamålet delas den vuxna busken oftast under transplantationen, men om så önskas är det möjligt att erhålla unga växter med hjälp av sticklingar eller frön.

Related  Problem med dracaena – gula och torra löv

Reproduktion av sparris genom buskavdelning

Korrekt delning av aspargesI en metod som foderknölar eller sparrisrötter, ett antal fördelar. Först av allt, genom att dela det gemensamma rotsystemet, kan man snabbt få flera oberoende växter med sina egna rötter.

Efter transplantation vattnas sparrisen och utsätts för en skuggad platsAcklimatisering sparris varar mycket mindre än den tid det tar att böka sparris, förökas genom sticklingar eller vänta tills skotten växa från frö.

Blötläggt med jordklodden avlägsnas från potten, sedan avlägsnas rester av jorden och, om så behövs, dessutom fuktar aspargusrötterna, delar busken i separata plantor. När du utför den här proceduren måste du vara försiktig, eftersom många typer av asparges ryggar och kan skada huden på palmerna.

Huvuddelen är att alla delar som är avsedda för asparagusmultiplicering har hälsosamma rötter, och också minst en tillväxtpunkt.

När detta arbete utförs planteras växterna i krukor som i förväg är förberedda för asparges med ett utrustat dräneringslager och näringsrika jordblandningar. Efter transplantationen vattnas sparrisen och sätts i en skuggad plats, där utkastet inte skadas av utkast och solstrålar.

Acclimatization tar ungefär en månad, under vilken växten är måttligt vattnad, men inte matad, för att inte bränna de skadade rötterna.

Förökning av inhemsk sparris genom sticklingar

Förökning av sparris genom sticklingarFå från plantan sparris lämplig för reproduktion sticklingar kan vara från slutet av februari och till juni. Tidpunkten bestäms av det faktum att från och med våren börjar blommens aktiva vegetation, och för skottets rotning tar det minst en och en halv månad. Det är lämpligt att skära av skott under vårtransplantationen, medan det är bättre att uppmärksamma inte på ung phyllocladia, men till förra årets. Vid rötning är sticklingar med en längd av minst 10-15 cm, utan tecken på sjukdom eller vissning, lämpliga.

Avskurna skott är begravda i en blandning av våt sand, perlit och torv. Mängden potten för asparges bör inte vara stor. Första gången är kapaciteten inte mer än 100 ml. För att sänka fukten från substratets yta, är behållarna med sticklingar avsedda för reproduktion täckta med påsar eller plastkoppar.

Related  Ett populärt inslag av heminredning är ett dollarträd

Det är bättre om stekarna sitter på en tänd vindrude där det inte finns direkt solljus och utkast. Temperaturen för denna tid bör ligga inom 20-22 ° C. Marken fuktas regelbundet med en finfördelare, och planteringarna ventileras dagligen och försöker undvika kondensering.

Rötterna av asparges förekommer inom en månad, vilket är märkbart om stekarna planteras i genomskinliga koppar. Därefter kan en livskraftig anläggning överföras till en permanent bostad.

Förökning av inhemsk sparris av frön

AspargesfrönFör sådd är inte bara frön som köps i affären men också erhållna självständigt lämpliga, som ett resultat av artificiell pollinering av vita små blommor av sparris.

I det första fallet är det extremt viktigt att vara uppmärksam på utgångsdatum för frön som snabbt förlorar sin groddkapacitet. Men det fräda fröet direkt från busken sällan ger och snabbt spirar, men tyvärr behåller inte föräldraegenskaper om multiplicering av asparges med hybrid ursprung utförs.

I marken stängs svarta ganska stora frön i februari eller mars innan de blötläggs i 24-48 timmar i varmt vatten. Och sedan läggs de svullna sparrisfrön på ytan av en blandning av fuktad torv och sand och ströms med en liten mängd av samma substrat.

För att grödorna ska hållas med konstant luftfuktighet är behållarna täckta med film eller glas och placeras på ett mörkt ställe:

  • Den optimala temperaturen för sådd sparrisfrön är 18-23 ° C.
  • För att undvika formning av mögel och jordsilter, ventileras sparrisen som förökas av frön dagligen.
  • Vattning utförs med hjälp av sprutning, vilket inte kommer att tillåta att tvätta marken och skada rotansystemet i skotten.

Unga växt från fröFröplantor av sparris som förökas av frön uppträder efter 20-40 dagar. Och så snart gröna nålar är synliga ovanför jordens yta, kräver anläggningen överföringen till ljuset. Och om det behövs är det också försedd med ytterligare belysning, så att groddarna inte är alltför långsträckta och svaga.

En månad senare, när små växter som erhålls från sparrisfrön når en höjd av 10 cm, kan de dykas i små krukor och ytterligare 120 dagar i krukor för vuxna växter.

Asparges från frön – video