Kalamondin på vindrutanKalamondin eller, som det också kallas denna citrusfrukter av rumstyp, är citronfortunella en hybrid som erhålls genom korsning av kumquat och älskad av många gourmander av mandarin. Växande Kalamondin hemma gör det möjligt att inte bara fylla i samlingen med exotisk kultur, men också för att få ljusa små medelstora frukter.

Det var tack vare dem att växten fick det populära namnet “golden orange”. Den doftande fruktens lilla storlek täcker kronan rikligt och verkar ibland opåverklig. Därför har blommodlarna-nybörjare frågan: “Kan jag äta Kalamondin?”.

Frukt av KalamondineAvrundad, med en tunn kant och en saftig snörning, frukterna är ätbara. Men vänta på att mandarinens sötma i detta fall inte är värt det. Massan av gul-orange kalamondiner är sur eller till och med bitter, men skalen, som den av kumquat, är söt och väldoftande.

Egenskaper för vård och odling av kalamondin

Den omväxlande Kalamondinen fruktarVid rumsinnehållet bildar växten en kompakt busk eller ett elegant stämpelträd, även om grödan utomhus når ibland en fem meter höjd. Med enkel vård hemma, citruskalamondin:

 • växer bra
 • bärande frukt;
 • Det kan förökas av sticklingar eller frön.

Idag erbjuds älskare av inomhusväxter inte bara växter med monofoniska lövverk, utan även varierade former, där även frukterna har en ovanlig randig färg.

På andra hälften av våren, citrusblommar, och sedan är kronan täckt med mycket luktiga stjärnformade blommor av vit färg. Växten kräver manuell pollinering, varefter många äggstockar bildas på den.

Även ett litet prov med korrekt matning och vattning kommer inte att förlora det och kan blomma när dess grenar fortfarande har omogna frukter. Om obehag eller kränkningar av odlingsförhållandena signalerar Kalamondin en förlust av lövverk.

Om du inte fattar rätt åtgärder, kommer anläggningen att dö. Hur bryr du dig om calamondin? Vilka är kraven för underhåll och vård av denna kultur?

Ta hand om citruskalamondin hemma

Efter inköp måste Kalamondin transplanterasFör första gången kan blomisten möta några veckor efter förvärvet av en ljusväxt med förlorande och fallande löv. Faktum är att den exotiska perennalen inte lätt anpassas, och när du flyttar från affären till lägenheten ändras det:

 • lufttemperatur;
 • fuktighet;
 • Sammansättningen av bevattningsvatten;
 • belysning.

Dessutom kan orsakerna till ohälsa och misslyckande upphörande av citruskalamondin ligga i uttömningen av fruktträdet från en lång vistelse i affären eller otillräcklig vård. Därför är växten bättre att transplantera, efter att ha undersökt och rensat rotsystemet av döda eller ruttna fragment. Kronan kan täckas med ett paket för att artificiellt höja fuktigheten och skapa ett slags växthus.

På vintern behöver Kalamondin en bakgrundsbelysningEftersom exotiska kulturer inte är likgiltiga för solen behöver platsen för dem hittas på den ljusa sidan. Det är sant att skydd från direktstrålande strålar fortfarande måste tas hand om.

Kalamondinen, som köptes på vintern, skyddas mot möjliga utkast och läggs omedelbart under fytolampor för förlängning av dagsljus. Och i följande vintrar krävs bakgrundsbelysning.

Hemma kräver inte växande Kalamondin floristen att behålla en speciell temperatur. Växter, om alla regler för vård av citruskalamondin observeras, tolererar de lätt den heta säsongen och den optimala temperaturen för dem är:

 • 18-24 ° C på sommaren;
 • 12-16 ° C på vintern.

Kalamondin bonsaiVäxter är hygrofilösa och reagerar väl på sprutning, vilket hjälper dem att överleva värmen. Under den kalla årstiden krävs inte så ofta jordfuktighet.

Top dressing kan vara traditionell, kombinerad med vattning och blad. I den kompletterande utfodringen behöver calamandiner året runt, speciellt med täta och rikliga fruktbär.

Om vård av calamondin hemma praktiseras lövplagg, bör bevattning ske på bladets baksida för att inte förstöra utseendet på de glansiga bladplattorna. Utför sådana förfaranden utses för kvällen, så att solens strålar brände de platser där dropparna faller.

Frö multiplicering och odling av calamondin från sticklingar

Odling av kalamondin från frön är en omtänksam verksamhet och kräver exceptionellt tålamod, eftersom de första frukterna kan brytas av blomsterhandlaren först efter 6-7 år. För att få nya kopior av citrus, kan du också använda stekarna.

Växande Kalamondin från frönMen det finns också fallgropar här. Att steklingar rot, behöver du:

 • Löst underlag för att penetrera de apikala delarna av skotten;
 • växthus med lägre värme;
 • upprätthållande av temperaturen av ca 23-25 ​​° C;
 • en lång ljus dag.

Stenlingar av Kalamondin bör utföras från majSticklingar och rötning görs bäst från maj till juni, när det är lättast att tillhandahålla dessa villkor. Efter bildandet av rötterna planteras unga kalamondiner på sina egna krukor.

Att välja krukor för transplantation av kalamondin bör ta hänsyn till plantans storlek och det växande rotsystemet. Därför är det bättre att ta bulkbehållare, där trädet kommer att vara bekvämt i minst ett år.

Unga plantor av KalamondinUnder överföringen av en jorda koma till en ny behållare är det viktigt att inte skada det. Och för utflödet av överskott av fukt på botten av kruken skapar ett kraftfullt dreneringslager. Beräkna det så att när du installerar rotsystemet på jordskiktet är rothalsen vid fyllning över substratets yta.

Jordblandningen för odling av Kalamondin är gjord av färdig jord för prydnadsväxter med tillsats av humus eller av samma humus, dubbelt så mycket frö och sand som ger släthet. Efter det att Kalamondins framåtvända behöver vattna, och den första utfodringen utförs en månad senare.

Video om funktionerna för vård av Kalamondin