ljusa saftiga aprikosfrukterMed sommarens tillkomlighet kommer den mest favorit säsongen för barn och vuxna, när du kan njuta av många naturliga vitaminer i form av en mängd olika frukter och bär. En av de mest utsökta frukterna anses vara aprikoser, vars fördelar och skador är skrivna mycket. Innan du använder dem, störa inte, kom ihåg vilken effekt frukterna har på kroppen och vad som kan vara om du försummar biverkningarna.

Baskomponenter av aprikos

frukter rika på vitaminer, syror, mineralerSammansättningen av aprikoser innehåller många användbara vitaminer, stärkelse, tanniner och även tre typer syra – vin, äpple och citron. Dessutom innehåller de salter och mineraler som är nödvändiga för att stärka bensystemet. Varje spårelement har sitt eget breda handlingsområde:

 • Salter och mineraler spelar en viktig roll i kroppens metaboliska processer och återställer nervsystemet.
 • jod aktiverar sköldkörtelns aktivitet, minskar förekomsten av dess sjukdomar och påverkar kolesterolhalten.
 • järn deltar i hematopoetiska processer;
 • kalcium accelererar blodpropp och gör ben starka;
 • Kalium hjälper njurarna att ta bort överskott av vätska som ackumuleras i kroppen.
 • magnesium och fosfor reglera arbetet i mag-tarmkanalen, främja assimilering av näringsämnen och leda till normal surhet.

kaloriabrikottFärska aprikoser har en låg kaloriinnehåll, så de kan konsumeras under en diet och fasta dagar. Endast 44 kilokalorier per 100 g frukt – vad är inte en idealisk kostprodukt?

När du innehåller aprikoser i dietmenyn, bör du ta hänsyn till inte bara kaloriinnehållet utan också ett ganska hög näringsvärde på grund av det höga innehållet av sockerarter (mer än 10%).

Den positiva sidan att äta aprikos

användningen av aprikos för kroppenAnvändningen av aprikoser ligger i deras handling på människokroppen och förmågan att lindra vissa sjukdomar, nämligen:

 1. Det är användbart att använda dem i närvaro av anemi och sjukdomar i hjärt-kärlsystemet på grund av ökad järnhalt.
 2. Aprikoser hjälper till att rensa slem med en torr hosta, och också bidra till att lindra det allmänna tillståndet vid hög kroppstemperatur.
 3. Ställ in matsmältningssystemet.
 4. Eliminera förstoppning.
 5. Bete som diuretikum, samtidigt som du återställer vattenbalansen.
 6. Syrheten är normal och påverkar också leverans och gallblåsans arbete positivt.
 7. Kan ta bort svag smärta.
 8. En stor mängd karoten i aprikoser med sitt regelbundna intag har en skyddande roll mot cancer, särskilt i samband med organ som halsen, matstrupen och urinvägarna.
 9. De används vid behandling av ateroskleros och åderbråck.
 10. Stärka tänder och benmassa på grund av en stor mängd kalcium.
 11. Goda lindra symtomen på förgiftning med tungmetaller.
 12. De har en helande effekt på sår och skador.

Användbara egenskaper hos aprikoser hittar sin ansökan inom mentala aktiviteter. Att äta apelsin frukter fyller kroppen med energi, vilket har en positiv effekt på uthållighet och prestanda. Dessutom aktiverar dessa frukter hjärnaktivitet.

Kontraindikationer för användning av aprikoser

aprikoser kan inte användas av allaFörst och främst är det värt att notera att den alltför stora mängden aprikoser som konsumeras (men som alla andra frukter) kan leda till förgiftning, särskilt om de är omogna. Trots de betydande fördelarna med aprikos kan de orsaka skada, särskilt om det finns sådana sjukdomar som:

 1. Diabetes mellitus.
 2. Minskad sköldkörtelfunktion (hypotyreoidism).
 3. Hepatit.

Varning bör användas orange frukt för personer som är benägna att allergiska reaktioner, eftersom de kan utlösa utseendet av utslag.

Barnläkare rekommenderar inte unga mödrar att inkludera aprikoser i kosten under amning. Mottagna med bröstmjölk, användbara ämnen kan spela motsatt roll och orsaka hos spädbarnsallergier eller djurkolik.

Separat är det nödvändigt att notera användningen av aprikoser under graviditeten. I allmänhet är frukter väldigt användbara för kvinnor i en intressant situation, eftersom de fyller på reserver av järn, kalium, mineraler och andra ämnen som är så nödvändiga för fostrets utveckling. Aprikos nypressad juice återställer surhet hos gravida kvinnor och tillgodoser behovet av karoten.

gravida kvinnor behöver aprikosVid användning av aprikoser under graviditeten är det värt att överväga följande punkter:

 • ät inte frukt på en tom mage;
 • drick inte dem med vatten;
 • Det är bättre att helt överge abrikoser vid akut gastrit, sår och bradykardi.

Egenskaper hos aprikoskärnor

aprikoskärnorInte bara frukter, utan även aprikosstenar har en botande effekt. Från nukleolerna förbereder en mycket användbar olja, som ingår i formuleringarna av preparat för behandling av sjukdomar i huden och lederna. Dess handling beror på ett brett utbud av användbara mikroelement:

 • fettsyror (mättad och omättad);
 • tokoferoler;
 • fosfolipider;
 • järn;
 • natrium;
 • fosfor;
 • kalcium;
 • magnesium;
 • kalium;
 • vitaminer i grupp A, B, C, PP, F.

änglar och aprikosoljaDenna förening fungerar effektivt som ett förebyggande medel i onkologi, särskilt på grund av en liten mängd cyanid. Det är helt säkert för friska celler, men fullständigt förstör cancer. Den dagliga dosen av ossiklar bör dock inte överstiga 20 g.

Innan du engagerar dig i medicinerande mediciner eller infusioner på basis av aprikoskärnor, bör du alltid kontakta en läkare för att inte förvärra situationen.

Användbara egenskaper hos torkade aprikoser

användbara egenskaper hos torkade aprikoserFör att förbereda aprikoser för framtida bruk, utsätts de för en torkningsprocess eller torkas. Beroende på behandlingsmetoderna är de torkade frukterna indelade i följande typer:

 1. Torkade aprikoser. Halvtorkade solrosfrövar aprikos med en preliminär behandling med deras speciella förberedelse från svarta och skadedjur (svaveldioxid).torkade aprikoser
 2. Aprikoser. Aprikoser, torkade med frön.torkade aprikoser
 3. Viskade. Torkade aprikoser av stora sorter utan gropar.sears
 4. Kaisa. Torkade frukter, behandlade med svaveldioxid och lite förtorkad.Kaisa

Torkade frukter har samma effekt på kroppen, såväl som fräscha, och i vissa fall ännu mer användbara:

 1. Torkade aprikoser innehåller fruktos och sackaros, så det kan konsumeras av diabetiker.
 2. Torkade aprikoser bidrar till att sänka blodtrycket och visas för hypertensiva patienter.
 3. Torkad frukt rekommenderas att inkludera i menyn om det finns problem med tarmrengöring.
 4. De kan tillsättas till terapeutiska blandningar för att stödja hjärtets arbete, liksom att öka hemoglobin.
 5. Torkade aprikoser är användbara för personer som har synproblem.
 6. Torkade aprikoser i maskerna städar helt och föryngrar huden.

Om kokt från torkade aprikoser en rik buljong och låt den brygga bra, kan du bli av med svullnad och aktivera robotblåsan.

Som med färska aprikoser bör man ta hand om torkade aprikoser. Detta gäller särskilt för personer som är allergiska mot dem, eller problem med magen eller trycket.

Torkade frukter av sheptal-sorten bibehåller upp till 80% socker, så att personer som lider av diabetes ska avstå från att använda dem.

Användbara egenskaper hos barken av aprikosträd

bark av aprikos trädFördelarna och skadorna på aprikoser för människors hälsa är inte begränsade till frukter ensamma. Anhängare av folkmedicin är väl medvetna om att barken från stammen av trädet kan hjälpa till vid behandling av vissa sjukdomar. Buljonger från barken hjälper till att återställa kroppen efter en stroke, som med fördel fungerar på hjärnan. Förr i tiden fick de också kvinnor, så att de växte starkare snabbt efter svåra födelser.

Med tanke på fördelar och skador på aprikoser måste de nödvändigtvis inkluderas i menyn, särskilt den yngre generationen. När allt kommer omkring behöver en ung organism mycket högkvalitativ näring och vitaminer. Ja, och äldre människor är användbara för att konsumera dem för mat för att upprätthålla en sund balans i kroppen. Måttlig mottagning av frukter fyller upp vitaminserver och hjälper till vid vissa hälsoproblem.

Video om de användbara egenskaperna hos torkade aprikoser