blommande astilby i trädgårdenPerenn Astilbe, sommar tilltalande utseende som om svävande över den lummiga lövverk mångfärgade dis, i nästan två hundra år invånarna är fulla av växthus, trädgårdar och parker. Under en lång tid, under vilken studerade och återta Astilbe, klass, foto och en beskrivning av de typer av stål är intressanta och tillgängliga inte bara för botanister, utan helt enkelt älskare av prydnadsväxter. Idag är en infödd från den östra halvklotet högt värderad och älskad i Europa, i USA och, naturligtvis, i Ryssland.

Växter med magnifik genombrutna rosetter av blad och lätta paniculata blomställningar förlängdes på grund av den relativa lätthet vård, köldtålighet och enkel bärbarhet skuggorna, liksom ett överflöd av sorter och hybrider.

Sammantaget finns det flera dussin typer av astilba i världen, men det största “bidraget” till odling av sorter har gjorts av flera Far Eastern och North American sorter.

Beroende på art och sort, kan växten i astilba nå en höjd av 15 centimeter till 2 meter. Dessutom är moderna sorter påfallande olika:

 • form sitter på långa petioles av de radikala bladen;
 • storlek och utseende av blomställning
 • struktur och färgning av fina eleganta blommor.

Den panikulära blomställning på toppen av stjälkarna framträder i juli, och blomningen närmar sig hösten, med varje blomstrot som bevarar sin dekorativa rekord i 20-35 dagar. Blomställningens form varierar och kan panikulera, pyramidala, hängande eller likna en rhombus.

Typer av astilba och grundarna av dess sorter

En sådan sort är en förtjänst inte bara för naturen, som öppnade många olika typer av astilba, men också uppfödare. För att få frodiga blommande växter dekorera trädgårdar, användes följande arter huvudsakligen:

 • japanska;
 • kinesiska;
 • David;
 • Thunberg;
 • holophylla.

De första odlade sorterna av Astilba, kända från bilder och beskrivningar till nuvarande blomsterhandlare, erhölls tillbaka på 1800-talet. Den första fläkten och entusiasten av kulturen var den franska botanisten E. Lemoine. Som ett exempel på sitt avelsarbete kan du ta med ett vitt Astilba-märke Mont Blanc.

Astilba Mont BlancAstilba Mont Blanc är en slags mediumblomningsperiod med vita pyramidblomställningar från 15 till 20 centimeter långa. Höjden på busken når 60 centimeter. Samtidigt stiger blommlocken över det graciösa bruntgröna bladet med ca 20 cm. Blomningen börjar i slutet av juli och slutet – i andra hälften av augusti.

Trots ett betydande bidrag till kulturutvecklingen anses fransmannen inte vara en man till vilken Astilba beror på sin “briljanta karriär”. Kyrkans grundare är Georg Arendz. Denna tyska forskare och naturalist skapade många sorter, som bokstavligen avslöja astilbas skönhet för hela världen. Som ett tecken på respekt för arends förmåner kombinerades hans sorter i en stor grupp, uppkallad efter skaparen och idag har blivit en slags standard.

Astilba David (A. Davidii)

Astil'ba DavidDet var den här typen av Astilba som kom från nordvästra Kina och delvis från Mongoliet i sitt avelsarbete som Arends använde. Vilda och odlade växter är ganska långa. Peduncles når en höjd av 150 cm, och ljusgrön, med bruna petioles och centrala vener lämnar hälften lägre. Cirrus bladplattor är väldigt attraktiva, men när de första pyramidblomningarna i de första dagarna i augusti dyker upp, kommer ingen blomsterhandlare att motstå växtens charm! Höjden på fluffig panikel är från 30 till 40 cm, i blommor i naturen dominerar den lila-generiska färgen.

Denna typ av astilba har odlats i trädgårdar runt om i världen i mer än ett sekel, men de berömda arendashybriderna är de mest kända.

Astilby Arends (A. Arendsii Hybrida)

Astilbe White Rock and RollBright representant för samhället – Astilbe Rock and Roll kvaliteter Arends med rena vita blommor, gröna blad, sittande på en rödbrun stjälkar, lång blomning och kompakt buske. Som framgår av bilden och beskrivningen av sorten har Astilba bevarat sina specifika egenskaper.

Related  Tunna vård för en fantastisk syra i hemmet

Detsamma är inneboende i arten från gruppen av interspecies hybrider Arends. Dessa växter präglas av gemensamma drag:

 • höjd inom 100 cm;
 • bredden på en vuxen bush globulära eller spridda former når 70 cm;
 • komplicerad, kantad på kanten och upprepade gånger skurna löv har en slät, ibland glänsande yta och en mörkgrön färg;
 • liten, som alla typer av astilba, kan blommor färgas i alla nyanser av vitt, lila, rosa eller lila och samlas i kompakta stora blomställningar;
 • Blommande sker i juli och augusti, varar från 4 till 6 veckor.

Astilby Arends kombinerar flera dussintals effektiva och välbekanta sorter av trädgårdsmästare.

Astilba AmethystAstilba Amethyst är en riktig pärla i samlingen. Ametyst är avsedd för grupp och enskilda plantager i penumbra. Växter om 80 cm höga ser bra ut i bakgrunden och kan spela huvudrollen i blomsterbädden bland värdens, bärnstenar och andra gröna blad. Sorten präglas av en slät ljusgrön med gulaktigt lövverk och täta panikulära blomställningar, som når en längd av 30 cm.

Fluffiga ljus lila blommor, lämnar en ljus pensel, som en sann ametist, skapar en massa rosa, blåaktig och lila skimrande. Blomningen av astilba börjar i juli och varar upp till en månad.

Astilba NemoBlommorna i Nemo’s astilbe eller Nemo har en mer intensiv färg än den tidigare, och de öppnar en vecka eller två senare. Intensiv rosa med en lila återflöde av ljusa penslar verkar skina genom trädens skuggiga hörn, där denna växt kommer att känna sig mest bekväm. Höjden på busken når 75 cm, och de dekorativa bladen av sorten är färgade i en rik grön ton.

Astilba DiamantVit Astilba Diamant är högre än hans systrar. Dess buske på vegetationshöjden når en höjd av 90 cm. Fluffiga blommor som bildar en bred panikel visas under det första decenniet av juli och blöder endast i slutet av månaden. Tack vare de 30 centimeterna av lyxiga blomställningar är Astilbes varumärke Diamant lika bra i blomsträdgården och i skuren. Ljusa löv med bruna snoddspetsar, som helt perfekt avblommar av mjölkvithet av blommorna.

Astilba RadiusEn relativt ny hybridsorter bland astilbes Arends – grade radie med en rik röd färg som gör upp den lösa paniculate blomställningar längd av 30 centimeter. En ovanlig egenskap hos växten är det röda lövverket som framträder under våren under snön. Då bladen ta på sig en välbekant mörkgrön nyans, och sedan i den andra halvan av juli på dem avslöjar tusentals lila blommor av Astilbe radie.

Astilba White GloriaDen sorten av astilba med vita blommor ser alltid fräscha ut. Med sin blomning “lyser de” de mest dolda, skuggiga hörnen. Inte ett undantag – Astilba White Gloria i höjd av 80 centimeter med täta rhomboidblomställningar i höjd till 20 centimeter. För en mängd vita gloria är juliflödet av 3 till 5 veckor typiskt.

Astilba Anita PfeiferRent rosa eller med en ljus laxskugga avslöjar blommorna i Astilba Anita Pfeiffer närmare augusti. En sort med en sen blomningsperiod, som dess närmaste släktingar, överskrider inte en meter i höjd. Astilba Anita Pfeifer bildar en frodig gräsbevuxen buske från upprepade gånger klippa grönt blad på bruna petioler. När tiden kommer för blommande, visas bruna eller rödaktiga stjälkar över gröna, kronade med märkbara panikulära blomställningar.

Related  Björkjuice, fördelar och skador på en naturlig dryck

Astilba syster TheresaDen storslagna sorten av Astraea Sethra Theresa eller syster Theresa under blommande skapar en fantastisk effekt av ett rosa, känsligt skum mot en bakgrund av mättad grönska. Den särdrag av sorten är väldigt frodig, ljus blomställning av ljusrosa nyans.

Även om de första sorterna av astilba erhölls för nästan 200 år sedan, kan botaniker fortfarande inte komma överens om deras klassificering. Mer än 50 arter idag klassificeras som en grupp av hybrider och kan ingå i olika arter eller växtsamhällen.

Astilbe AmericaFör odling i penumbra, passar amerikansk astilba-klass med ljus-lila täta blomställningar av blomställningar perfekt. Höjden på Astilbe kuta i Amerika överstiger inte 70 cm, men även med sådana kompakta dimensioner för kultur kan denna variation inte förbises.

Sortiment av Batsy CuperusBetsy Cooperus särdrag är sällsynta, mycket känsliga blomställningar av hängande form. Ljusrosa eller nästan vita blommor av Betsy Cuperus behåller dekorativitet upp till 25-30 dagar.

Astilba Gloria PurpureaBland de sorter som favoriseras av blommodlarna är Astilba Gloria Purpura med rika rosa eller lila blommor. Växten upp till 70 cm hög uppenbarar sig med magnifika diamantformade blomställningar-panik och ovanligt lövverk med en brun eller rödaktig nyans. Även om Astilba Gloria Purpurea blommar i några veckor mindre än andra sorter, är densiteten och ljusheten hos blomställningen svår att hitta lika.

Astilba Koning AlbertFläktvita blommor kommer att uppskatta graden Koening Albert med lösa, stora blomställningar och mörkgröna lövverk.

Astilba Thunberg (A.

Astilba Red CharmÄven om det i naturen finns Astberg of Tunberg endast på en liten sträcka från Ryska Kurilöarna till Japan, har växten länge uppskattats av botaniker och amatörer av prydnadsgrödor. Vilda exemplar av denna art överstiger inte 80 cm, varav de flesta förekommer i stammar med apikala blomställningar som uppträder i mitten av sommaren. Glesa stora paneler 25 cm långa har en hängande form och vita blommor ger en delikat ljusarom.

För första gången planterades plantorna av denna art i trädgården i sista kvartalet av 1800-talet. Sedan dess är Tunbergs Astilba en av favoriterna för många kulturfansare. De mest naturligt och effektivt lutande blomställningarna ser i penumbra och nära vattnet, där astilben tycker om att bosätta sig i naturen.

Hybriderna av Thunberg (A. Thunbergii Hybrida)

Tack vare denna typ av astilba har många hybrider och sorter uppträtt, vilka varit populära hos blommodlare i många år.

astilba professor van der WielenAktiv uppmärksamhet åtnjuts av Astilba Professor Van der Wielen med mjölkvita blommor på tunna rödbruna stammar. Höjden på denna sort sträcker sig 90-150 cm. Längden av racemösa blomställen upp till 45 cm är lämplig för bushens storlek. Blomningen börjar i juli.

Astilba StraussenfederDen starka blomningen av Astilbe Straussenfeder lockar inte bara blomställningens eleganta form och storlek, utan framförallt med deras ovanliga korallfärg. Växter av Straussenfeder växer till 80-100 cm, blommar i slutet av juli och dekorerar de skuggiga delarna av trädgården och hörnen under den diffusa solen.

Olika Astilba Red CharmEn annan sort av Astberg, Thunbergs Röda Charm, slås av en rik crimson-lila nyans av blommor och en brunaktig färg av det unga bladverket. En plats för en sådan ljus sort finns i mitten av en rymlig blomsterbädd eller under kronor av träd, där Astilbe Red Charm inte kommer att irritera direkt solljus.

Related  Amazing aphelandra kräver särskild vård

Astilba Koreanska (A. Koreana)

Astilbe KoreanDet är inte förvånande att aboriginala arter av astilba i Korea, Kina och Japan fick namn som motsvarade deras hemland. I nordöstra Kina och den koreanska halvön bebor medelstort långsiktig koreanska Astilbe höjd av 50-60 cm. Bland annat växtträder närvaron av bruna högen på stjälkar och bakre sidorna av bladen. Blomställningar i form av täta hängande paneler består av vitkräm eller rosa blommor.

Kinesisk astilba (A. chinensis)

Kinesisk astilbaKinesisk astilba är mycket högre än den koreanska sorten. Stjälkarna når en höjd av 1 meter, strax under de stympade, skarpa bladen på långa petioler. Stapeln av denna växtart finns endast på venerna och längs bladets kant. Huvudfärgen på småblommor är rosa, vit eller lila. Blommor samlas och fluffiga täta blomställningar upp till 35 cm långa. Kinesisk astilba tillhör sena arter, blomman kan beundras från andra hälften av augusti.

Astilba Japanska (A. Japonica)

Japanska astilba

Japanska astilba – en typ av stjärna i finesser av denna kultur. På grundval av detta är många ursprungliga sorter och interspecifika hybrider härledda.

Breda spridningsväxter i höjder når 60-80 centimeter. Aromatiska blommor, som mönstrade släta löv, hålls på röda stammar. I naturen, som domineras av vita eller rosa färg på blommor, men tack vare det arbete som uppfödare, moderna sorter av japanska Astilbe ger 30 cm blomställning av lila, lila och crimson nyanser.

Japanska hybrider (A. Japonica Hybrida)

För de flesta av de ortoser och hybrider som erhålls på denna grund, är kompaktitet, blomning, närvaron av glänsande löv och blommans tidiga utseende karaktäristiska. Skaparen av de första växterna i denna grupp var H. Arends, därför räknas vissa arter ibland bland Arendse’s astilbe.

Astilba BremenEn mycket liten 45 cm hög Astilbe Bremen är lämplig för plantering i en trädgård eller odling i en grytkultur. En kompakt buske av Bremen-sorten med ursprungliga mörka lövverk och rosa blomställningar upp till 15 cm långa, lämnar inte likgiltiga blomsterhandlare.

Astilba GladstoneNågot större än den tidigare klassen, Gladstone Astilbe med rika vita blommor, samlade i karaktäristiska för Gladstone pyramidala blomställningar.

Astilba japanska MontgomeryEn av de ljusaste i familjen av japanska sorter är Montgomery Astilbe, strax över 60 centimeter. Lyxiga växter med ovanligt rödaktigt löv i andra hälften av juli tänds av mörka röda blinkar av täta blomställningar. Blomningen av den japanska Astilbe Montgomery varar i två veckor, men under den här tiden har det dags att lämna ett ofördelbart intryck.

Astilba Red SentinelLjusare japanska Astilbe Montgomery endast sin “syster” i gruppen – Klass Astilbe Red Sentinel höjd av ca en meter och en röd-röda knoppar på nästan av färgen på graciösa stammar. Bladen av denna sort har också en märkbar scarlet. Blomningar av röda Sentinel är täta, smala och deras utseende faller på andra decenniet av juli.

Astilba Peach BlossomPeach Blossom Astilba, som kallas efter blommande persika träd, rättfärdigar helt sitt namn. De bruntgröna stammarna av växten är täckta i början av juli med ett rosa, skonsamt skum, en nyans och friskhet som påminner om persikafjärilar. I detta fall är busken Peach Blossom ganska liten. Dess höjd överstiger inte 60 cm, och längden på blomställningen är 15 centimeter.

Astilba i landskapsdesign – video