Den unika växt adianumRepresentanterna för släktet Adiantum, som bor i många regioner i världen, är ständiga örtiga bönar. Som inomhusplantor används flera arter med en delikat ljusgrön lövverk, som med rätta anses vara den viktigaste dygden och särdrag hos släktet. Adiantum, odlade i rumsförhållanden, är obehagligt och med regelbunden vård i många år förlorar inte dekorativitet.

Adianum Venerin hår (A. capillus-veneris)

Adianum Venerin hår (A. capillus-veneris)Bland dussintals varianter är den mest kända och älskade av blomsterhandlarna adianumen Venin av hår. View, som finns naturligt i Medelhavet, på Krim och Kaukasus, samt i Nord- och Sydamerika och i länderna i Nordafrika och Mindre Asien, är det lätt att acklimatisera sig hemma. I södra Europa kan överleva vintern och på det öppna marken.

Växtens höjd överstiger en halv meter. Lövformiga, asymmetriska, långa löv kan växa upp till 20-25 cm. De enskilda segmenten, som är obovata, överstiger inte 2-3 cm. Den övre delen av segmenten är skuren och har ofta formen av en fläkt. Ljusbladplattor kontrasterar med mörka, nästan svarta petioler, tack vare vilken växten har sitt namn.

Adiantum på branta backarI naturen föredrar Venenar hår att leva steniga stränder, bäckar och andra vattendrag. Samtidigt på små jordförsamlingar mellan stenarna bidrar en kraftig rhizom med en längd mindre än en meter till att stödja växten. Många subtila hjälprötter klamrar sig på klipporna, så att du kan se adianum av denna art, som i bilden, på branta backar.

Mognad av sporer placerade längs kanten av lövssegmenten, löper från slutet av våren och fram till hösten. Hemma odlas en långsamt växande fern ofta vegetativt.

Stor Adiantum (A. Macrophyllum)

Stor Adiantum (A. Macrophyllum)Presenterat på bilden maiden macrophylla – är en perenn ormbunke höjd från 30 cm till 50 arter hemma i tropikerna i Central- och Sydamerika .. Fern med en vacker rosett av stora löv av karakteristisk form kan hittas längs vägarna, under broar och nära avlopp.

Related  Historien om utseendet av tulpanpjäser och särdrag hos växtvården

Den unika strukturen av adianums plåtplattorFör att hitta den presenterade adianum är det möjligt på de spetsiga segmenten av löv, på ett snitt av vilka zonerna av mogning av sporer är belägna. Dessutom har det unga adianumlövverket en ovanlig rosa färg, och endast de vuxna bladen blir ljusgröna.

Adiantum stop-like (A. pedatum)

Adiantum stop-like (A. pedatum)En av de olika typer av ormbunkar med hög frostmotstånd, vilket gör att du kan odla en idiot i en trädgård i södra och centrala Ryssland. Bladen av denna art av adianum är plana, ljusgröna, med mörka tunna stavar. Höjden på den vuxna bägaren når 0,6 meter, med bushen väl håller en attraktiv halvsfärisk kupolform. Bladsegmenten skärs längs en kant, där spårbelastningszoner är belägna.

Plåtplattor av dumfotenUnder naturliga förhållanden och i potterkulturen växer ormbunken av denna art långsamt, men vi gillar blommodlare för högt dekorativt och opretentiöst. Huvudvillkoren för den framgångsrika odlingen av denna typ av adianum är en lös mark, närvaron av en skugga och kompetent bevattning.

En av de intressanta varianterna av denna fern är adianum av den stoppliknande underarten aleuticum.

Adiantum stoppliknande underarter aleuticumEnligt beskrivningen och fotot av adianum är arten utmärkt av en graciös form och en tillväxt på ca 30 cm. Bredden på en vuxenväxt är något större. På marken hålls ormbunken av en tjock yta rhizom. Vayi är en dappled grön färg som finns på svartbruna stavar. Bladen är dubbelt pinnate, symmetriska. Individuella delar av bladet har en dissekerad kant med avrundade eller trubbiga tänder.

Adianum Venustum (A. Venustum)

Adianum Venustum (A. Venustum)I Nepal och den indiska delstaten Kashmir är möjligt att se en annan typ av mossa med obovate, något långsträckt segment av bladen, mörklila bruna bladskaft och en höjd av ca 40 cm.

Related  Vi studerar funktionerna för odling och värdet av mjölksvamp

Utsikten över adianum, som på bilden, är mycket dekorativ och kan tjäna både för att dekorera inredningen och skapa en unik atmosfär i trädgården. Växten är också användbar för vertikal trädgårdsarbete. Hög frostbeständighet gör det möjligt att odla en bäck i södra Ryssland på det öppna marken.

Adiantum njureformad (A. reniforme)

Adiantum njureformad (A. reniforme)Florister, som just har börjat att bekanta sig med synpunkter från maiden, maiden titta på njurformade, ofta tror inte att en anläggning med en hästskoformade blad på långa stjälkar – en ormbunke. Faktum är att en överraskande blygsam men full av nådväxter inte är det berömda adianum Venerin-håret eller andra arter, vars foto och beskrivning ges ovan.

Som uppträder i naturen växande form av Kanarieöarna mossa njurformade, beroende på sort i höjd når 5-30 cm. Det finns två underarter av denna växt.

Adiantum reniformeEnligt bilden och beskrivningen är adiformum reniforme en större bärnsten med löv upp till sju centimeter i diameter och petioles på 20 centimeter i höjd. En underart av pusillum är två gånger mindre.

Dessa växters livsmiljö är liknande. Ferns förekommer i penumbra på våta steniga utkropp under träd eller på branta backar längs havet.

Adianum Ruddy (A. Raddianum)

Adianum Ruddy (A. Raddianum)I naturen kan en adianum av denna art ses i Sydamerika. De växande bladen i Radiantis adianum sticker ut med kilformade segment prydda med en rundad kant. Andelar av ett ark på högst en centimeter i längd. De allra bladen är stora, upp till 45 cm långa. Petioles är tunna, hängande, bruna eller nästan svarta, som hos andra arter av adianum.

Adiantum Ruddy med en icke-repetitiv form och färgning av lövverkI dag finns det flera sorter av Ruddy’s adianum till förfogande för älskare av inomhusbrännor med en icke-repetitiv form och färgning av lövverket.

Related  Egenskaper av plantering och vård av alstroemeria i trädgården

Adianum Raddi Fragrans (A. raddianum Fragrantissimum)

Adianum Raddi Fragrans (A. raddianum Fragrantissimum)Snabbväxande och väldigt attraktiv sort av ormbunke Ruddy formar kronan till en höjd av upp till en halv meter. Adianum doftar kännetecknas av figurerna av lövssegment och deras mindre densitet på svartgrå eller bruna petioler.

Chilenska mästare (A. Chilense)

Den chilenska adianum namnges efter ursprungslandet. I naturen når växten en storlek på 30-40 cm.

Hemma kan bilden av adianum som visas på bilden hittas i en höjd av 2000 meter. Fern känns lika bra i dalarna och på sluttningarna av bergen täckta med bredbladig skog.

Chilenska mästare (A. Chilense)Den chilenska adianum tolererar helt klimatförhållandena i den våta skogen, där rasterna mellan regnperioden inte är mer än en månad. Denna variation av bärnsten växer också i relativt torra områden, där torkan kan ta upp till fem månader.

Den etiopiska adianum (A. aethiopicum)

Trots namnet kan du i naturen se bilden av en idiot i bilden, inte bara på den afrikanska kusten, utan i Australien och Nya Zeeland.

Den etiopiska adianum (A. aethiopicum)Broschyrer är svarta i botten. Till toppen av bladet byter de färg till bruntlila. Segmenten är breda, kilformade med en enda, nästan rundad kant. Färgen på den gröna är ljus. Öronens totala höjd når 50 centimeter.

En sådan annorlunda böna adiantum – video