Användbara gröna bönorUnga böjor med vanliga bönor, med tjocka saftiga löv och fortfarande omärda frukter, kallas pods eller sparrisbönor. Idag är denna produkt välkänd för alla som följer sin hälsa, föredrar att äta rationellt och effektivt. Och det är svårt att föreställa sig att varken de användbara egenskaperna hos gröna bönor, eller till och med dess smak, var kända för européerna fram till slutet av 1700-talet.

Perfekt känsla i en mängd olika förhållanden, har anspråkslös och tidig mognande kultur använts i många århundraden som en dekorativ klättringsanläggning och sedan en källa till näringsämnen. Första gången att använda omogna bönor av bönor för kulinariska ändamål, bestämde italienarna. Och lite senare föll en lätt färsk garnish även på bordet av franska monarker, vilket gav upphov till intresse för kultur och initiering av jordbruksodling av bönor.

Redan under det senaste århundradet studerades växtens egenskaper och dess sammansättning seriöst, och slutsatser drogs om fördelarna med gröna bönor och den skada den kan orsaka när analfabeter.

Biokemisk sammansättning av gröna bönor

Sammansättningen av bönor innehåller mycket jod, järn, magnesium, zinkLöftet om fördelarna med gröna bönor i kroppen är ett komplex av bioaktiva ämnen som ingår i saftiga pods.

En uppsättning vitaminer består av askorbinsyra, pantotensyra och folsyra, tiamin och tokoferol, pyridoxin, riboflavin och vitamin PP. I listan över makro- och mikroelement som finns i gröna bönor finns kalcium och fosfor, natrium, zink, selen och kisel, jod och järn, magnesium, kalium och svavel närvarande.

Överflöd av sådana olika men absolut oersättliga substanser gör det möjligt för de gröna bönorna inte bara att tillfredsställa hunger, men också för att ge betydande hälsofördelar. Och smaken av denna dietprodukt lockar varje år ett ökande antal människor. I detta fall kan rätter från gröna bönor ingå i både vuxna och barnmenyer. Om det inte finns några medicinska kontraindikationer, kommer produkten inte att orsaka skada, och fördelarna med gröna bönor kommer att vara uppenbara.

Related  Egenskaper av plantering och vård av alstroemeria i trädgården

Kaloriinnehållet i gröna bönor och dess näringsvärde

Fräscha, bara gröna pods skära från växten, som många vegetabiliska grödor, är mycket låga i kalorier.

I hundra gram bönor, bara 24-32 kalorierI 100 gram av denna böna, bara 24-32 kcal, medan fett står för 0,3 gram, 2,5 gram är ett protein, och produktens kolhydratinnehåll är 3,1 gram. Massan av gröna bönor är fiber och fukt.

Men kalori gröna bönor, i mindre utsträckning beroende på vilken typ och graden av en grönsak mognad kan variera kraftigt om produkten tillagas. Eftersom bönorna som används i livsmedel endast efter värmeexponering, är neutraliserande inte smält anläggningsdelar, i vården av sin egen hälsa och välbefinnande är viktigt att välja rätter som behåller ersättnings gröna bönor, men den skada av dess användning. Kort, noggrann avkok håller gröna baljor ca 80% av aktiva substanser, men på grund av förändringar i egenskaperna hos kolhydrater kalorier ökar nästan fördubblats.

I stekt strängbönan 175 kcal per 100 gramVid stekning av böterna i de färdiga bönorna kommer den att innehålla 175 kcal per 100 gram, och den stewade såsskålen är något mindre – 136 kcal.

Om vi ​​anser att kulinariska recept inte bara omfattar bönor, men också salt, vegetabiliska och animaliska fetter, kryddor och andra ingredienser, ökar den totala kaloriinnehållet i de gröna bönorna kraftigt.

Användbara egenskaper hos gröna bönor

Enkel frukost med bönor och svampFördelarna med gröna saftiga bönor är i första hand fiberns överflöd, ett protein som absorberas väl av kroppen och komplexa kolhydrater.

  • Vegetabilisk fiber som faller in i matsmältningssystemet, som en styv svamp tar bort matrester, slagg och andra ämnen som är skadliga för människor.
  • Proteiner är ett byggmaterial för celler och vävnader.
  • Och kolhydrater som följer med mat bär energi och är ansvariga för arbetskapacitet.

Med ett litet kaloriinnehåll i gröna bönor uppfyller det hungern bra, utan att överbelasta kroppen med fetter, men ger allt som är nödvändigt för livet.

Gröna bönor har en återställande tonisk effekt, stimulerar matsmältning och rening av tarmarna.

En extremt användbar egenskap hos gröna bönor är dess antiinflammatoriska och antivirala aktivitet, som används av läkare vid förebyggande och behandling av dysbakterier, inflammatoriska sjukdomar i munhålan, tarmarna och lungorna. Inkludering i den dagliga menyn med gröna böna podar hjälper till att klara av snabbare med säsongsbetonade virussjukdomar och ett antal hudproblem.

Related  Vi studerar sjukdomar av violer och sätt att behandla dem

Reningsegenskaperna hos gröna bönor är användbara vid högt blodtryck, ateroskleros, risken för att utveckla andra sjukdomar i kardiovaskulär sfär. Med regelbunden användning av friska och läckra sidrätter av gröna pods – det är ett utmärkt förebyggande av hjärtattacker och stroke, arytmier och järnbristanemi.

Regelbunden förbrukning av bönor kommer att förhindra stroke och hjärtinfarktAlla dessa egenskaper hos gröna bönor beror på närvaron av järn och svavel i kompositionen. Men närvaron av zink är speciellt användbar för män som lider av sexuell dysfunktion eller inflammatoriska processer i genitourinary sfären. Det samma elementet har en positiv effekt på tillståndet av hud och hår, förhindrar utveckling av svamp- och bakterieinfektioner.

Rätter från gröna bönor kommer att vara en stor hjälp till kroppen om det finns ett hot om influensa eller ARVI under säsongen av massmorbiditet.

Kända välbefinnande för att reglera kolhydratmetabolismen och upprätthålla blodsockernivån. Detta är också karakteristiskt för användbara gröna bönor, utan att kroppen skadar hälsan hos diabetiker i den andra typen av sjukdom.

Idag studerar onkologer seriöst möjligheten att inkludera gröna pods i dietmat för patienter som har en brösttumör. Än idag känns fördelarna med produkten av personer som behandlas för urolithiasis, njursvikt, svullnad och blåsor. Detta blev möjligt på grund av den lätta diuretiska och antiinflammatoriska egenskapen hos bonen.

Gröna böna podar kommer att förhindra utvecklingen av bröstcancerKokade bönor av bönor hjälper till att bli av med plack på tänderna, inaktuellt andetag och förhindra bildandet av tandsten. Det är värdet av aktiva syror och dietfibrer i produkten.

Och kvinnor kan vara intresserade inte bara i fördelarna med kvaliteten på gröna bönor för att bibehålla vikt, men också för att hålla hormonbalansen, som ofta störs före menstruation, under graviditet och klimakteriet. Inklusion i kost av rätter från denna läckra produkt kommer att ha en fördelaktig effekt på nervsystemet och välbefinnandet.

Related  Reproduktion av dracaena hemma är inte särskilt svårt

Bönor som odlas på sin trädgård kommer bara att gynna kroppenFör äldre är bönor intressanta eftersom de framgångsrikt motstår åldersrelaterade förändringar i organ och vävnader. Som en naturlig antioxidant sänker gröna bägare kolesterolnivåer, främjar cellregenerering och förhindrar åldrande.

Genom att delta i kosten gröna bönor, kan du vara helt säker på att bönorna inte innehåller några bekämpningsmedel eller nitrater, spår av tungmetaller eller andra skadliga föroreningar från att komma in grönsaker vatten eller jord.

Pods är tidiga och kan inte vara skadliga, men fördelarna med gröna bönor är enorma.

Kan det vara skadliga bönor?

Smörgås med brynza och gröna bönorOch ändå kan inte alla äta friska, rika aktiva substanser utan rädsla för ett hälsotillstånd.

Rätter från bönor kan orsaka oönskade och smärtsamma reaktioner hos patienter:

  • gastrit med hög surhet;
  • pankreatit i det akuta skedet;
  • magsår;
  • kolecystit;
  • inflammatoriska processer och tarmdysfunktion;
  • kolit.

Eftersom baljväxter kan orsaka ökad gasbildning och stimulera matsmältningsförloppet är försiktighet vid användningen av gröna bönor också nödvändig i kronisk utsträckning av dessa sjukdomar, liksom vid remissionstiden.

Att vara förtjust i rätter från gröna bönor, speciellt smaksatta kryddor och smör, borde inte vara med pankreatit, i åldern och under de senaste månaderna av graviditeten. Vid det minsta obehaget är det bättre att överge din favoritböna och få råd från en behandlande läkare.

Video om fördelarna med gröna bönor