Underbar växt AglaonemaDen tropiska floran är oerhört vacker och varierad. Och för att upptäcka dess hemligheter kommer botanikerna att ha många fler år. Aglaonema, som tillhör den största familjen av Arian i växtvärlden, är den inhemska invånaren i den stora regionen i sydöstra Asien.

Aglaonemas inhemska land och växtens existens

Dekorativa lövverk av aglaoneme lockar uppmärksamheten hos blommodlareSortimentet av detta släkt, som omfattar flera dussin arter, sträcker sig till kontinentala länder och till öarna i Indiska och Stillahavsområdet. Aglaonemas hem kan betraktas som de tropiska regionerna i Kina, Indien och Nya Guinea eller Borneo.

Mångfalden av arter av aglaonema beror på olika naturbetingade förhållanden i avlägsna områden i området, liksom till den isolerade platsen för dessa regioner. Med början av utvecklingen i sydöstra Asien började växtvärlden i regionen att studeras seriöst. Många kända dekorativa inomhusväxter upptäcktes och beskrivs, inklusive Aglaonema.

Vilda arter av Aglaonema bor i den nedre delen av lövskog i sitt hemland, innehåll med skuggade områden under trädkronor, längs stränder och andra vattenkroppar. För utveckling av anglaonem krävs inte en stor mängd näringsjord.

Som andra arter av Araceae, växt lätt kan anpassas till lever på steniga utsprång med ett litet skikt av humus och torv i jord under ytan som är tätt sammanflätade rötter tropiska träd.

Trots att kulturen är utbredd i sitt hemland, kom den till Europa från Malaysia och provocerade de beundrade svaren från trädgårdsmästare och fläktar från den tropiska floran.

Skugga-tolerant växt hjälper till att skapa en trivsel i ditt hemHistorien om tamling och odling av Aglaonema började på XIX-talet, och i mer än ett och ett halvt år anses växten vara en av de mest intressanta och ovanliga invånarna i troperna. Fångad i samlingen av de brittiska botaniska trädgården blomma exemplar Aglaonema lade grunden för avelsarbetet, vilket resulterade i hundratals populära bland trädgårdsmästare inomhus sorter och hybrider erhölls.

Inomhusblomma Aglaonema: struktur och egenskaper

Vid första anblicken är Aglaonema mycket lik diffenbachia, vilket inte är överraskande, eftersom växter är nära släktingar och har många likheter.

Färgen på lövverk, stjälkar, petioler beror på typen av aglaunemaAglaonema – är en evergreen, örtartade växter, beroende på art och nådde en höjd av 60-150 cm Unga exemplar, ofta faller i huset florist, har liten eller ingen stam, och ser ut som en kompakt rosett blad ovanför marken .. Men eftersom blomman rummet Aglaonema utgör upprätt eller krypande stammar tät, tätt kantad med blad.

De flesta av de sorter som odlas hemma är villiga att gräva, men i vuxna exemplar är de nedre delarna av stammen nakna, och lövverket ligger bara på toppen. I detta fall, mjuk, nästan inte täckt med skalor, kan internoderna vara grön, motley, rosa, vit eller röd. Färgning och stjälkar, och petioles och lövverk av växten beror helt på den odlade sorten av blomman Aglaonema. Och här kan den tropiska släktet betraktas som en rekordhållare när det gäller antalet unika nyanser och mönster.

Växtens huvudsakliga värde är det unika dekorativa lövverket. Formen av täta plattor med uttalade streck kan variera från oval till kilformad. Ungdom eller lövverk av unga växter har ofta hjärtformade konturer, men när de växer på aglaonomer, förefaller vuxna blad som helt motsvarar arten och sorten. Men mångfalden av nyanser på bladen Aglaoneme kan avundas även frodiga blommande grödor.

Bland rummet Aglonaem är nästan inga växter med smidigt färgade löv, men i överflöd är exemplar med kantade, randiga och prickade löv.

Rum Aglaonemes präglas av bladens speciella dekorativa egenskaperPå bladplattorna avbildade på Aglaonema-blommans foto kan du se alla nyanser av inte bara gröna för den gröna världen, utan hela lilla, lila och rött.

Blomställning Aglaonema består av en liten spindel, tätt insvept i en filtDet faktum att nybörjare av blomsterhandlare misstänker Aglaonemas blomma är dess blomställning och ett täcke som täcker coben, modifierad under utveckling av ett blad. Jämfört med andra typer av Araceae, såsom anthurium eller Spathiphyllum uppfödda på grund av stora dekorativa blomställningar, blommande Aglaonema är av föga intresse.

Formen av den täckta Aglaonema blomman beror på arten och sorten och kan variera avsevärt. Tillsammans med ovala och jämnkade bollar kan du se ganska smala konkava omslag av grönt, vit eller gulaktig nyans.

Blomställning av aglaonema i form av en tät cylindrisk cob består av en förkortad kvinnlig zon och en större manzon, belägen från den nedre tredjedelen till toppen. Pollinatorer av småblommor av Aglaonema, förenade i cob, är engagerade i insekter i naturen. För att locka dem är det också ett lock som efterliknar kronbladet, och en söt viskös vätska uppträder på ståndarna.

Aglaonema bärBären, som bildas efter pollination av blomman Aglauna, innehåller ovala, ganska stora frön. Fostret i sig har en sfärisk eller långsträckt form. Bärens färg varierar från gult till ljusrött, och under den täta huden finns en saftig massa. I naturen multiplicerar Aglaonema både vegetativt och med hjälp av frön. Mogna aglaonembär lockar uppmärksamhet hos små djur och fåglar som, som äter frukter, kan sprida fasta korn som inte skadas i matsmältningsorganet för långa avstånd.

Även utseendet på bär på Aglaonema – inte ovanligt i hemmet blomma bäst förökas vegetativt, eftersom de flesta av rummet växter av detta slag i hybrider inte sänds av frön av dess egenskaper.

Aglaonema: hur användbar eller farlig är växten?

I Aglaonema vävnader innehåller kalciumoxalatSedan 1885, när Aglaonema togs till Gamla världens stränder, väcker alltid plantan uppmärksamheten hos alla fans av prydnadsväxter och lövgrödor.

Emellertid snart efter planter i Royal Botanic Gardens, visade det sig att alla Aglaonema vävnader innehåller vissa korrosiva föreningar med förmåga att tillhandahålla lokal irriterande eller frätande på slemhinnor, och känslig hud.

Idag är det välkänt att de giftiga effekterna av aglaonamssaft är karakteristiska för alla familjemedlemmar av Aroids som innehåller kalciumoxalat.

Detta salt av oxalsyra i Aglaonemas vävnader är farligt i närvaro av en speciell mottaglighet. Med särskild försiktighet bör man ta hand om växten om händerna i huden är skadade, sår eller sår. I det här fallet är det bättre att använda handskar. Det är inte nödvändigt att låta den ljusa rumskulturen vara nära till små barn, som kan prova ett färgstarkt ark av “för en tand”.

Placera den på en plats som inte är tillgänglig för barnÄven om Aglaonema inte är giftigt, för katter och andra husdjur som visar intresse för växter, kan en nära bekantskap med det resultera i tarmproblem och irritation av slemhinnan. Om du väljer rätt plats för en växt är faran med Aglaoneme fylld med sin stora fördel.

Vad är användbart för Aglaonema? Först och främst, liksom andra inomhusgrödor, har den en fördelaktig inverkan på luftens kvalitet i rummet och mättar den med syre och negativa joner. Växten kan absorbera ämnen som är skadliga för människor som kommer in i rummet från den yttre miljön, och även som ångor från konstgjorda ytmaterial.

Användningen av aglaonem består också av fytoncidala egenskaper, tack vare vilken mängden patogena bakterier och streptokocker i luften minskar.

Aglaonema har en fördelaktig energiSpecialister inom bioenergetik talar om den positiva energin hos Aglaonema växter. Om potten med denna ljusa rumskulturen placeras nära ett arbetsbord eller på ett kontor där intensivt arbete sker varje dag, kommer anläggningen att hjälpa till att koncentrera och samla tankar. Färgrikt bladverk, även genom sitt utseende, hjälper till att lindra stress, lugna ner och fokusera på att uppfylla svåra uppgifter.

Aglaonema i ditt hus – video