cumbrian orkidé i all sin härlighetFå, som inte kan uttrycka beundran, ser hur orkidén i Cumbria blommar. Den ovanliga färgen och formen av kronbladen erhölls genom att korsa sorter av Oncidium, Miltonia, Brassia. Det finns många sorter av Cumbria, de kan särskiljas endast av stellatformen av blommor och närvaron av pseudobulber. Hybrid ursprung ger växtens motståndskraft mot sjukdom och anspråkslös vård.

Beskrivning av arten

cumbria blommor hemmaBlomman är hänförd till symodiala orkidéerna. De har avlånga stora pseudobollar upp till 8 cm långa, där flera långa och smala löv finns. Bladens färg är mörkgrön, längden kan nå 0,5 m, inuti den centrala delen av den inre kärnan är urskiljbar. Under blomningsperioden förekommer 1-2 peduncles med knoppar från varje pseudobulb som avlägsnas tillsammans med glödlampor i slutet av blomningen. Därefter bildar blomman nya pseudobulber.

Du måste köpa en växt med 3 eller fler pseudobulber, sådana blommor kommer att växa bra och blomma. Om den cumbrian orkidéen bara har en glödlampa, kommer den att dö efter blommande.

Blommans diameter är 2-10 cm, de vanligaste röda sorterna med vita eller gulaktiga fläckar. Det finns dock också sorter med gul, lila, vinodling kronblad.

Grunderna för att odla en växt

blommor cumbria hemmaReglerna om vård av Cumbria orkidéer hemma är enkla, men de måste vara kända för att skapa en gynnsam miljö för utveckling och blomning av växter.

Cumbriaens orkidérötter är tunna och lätt skadade. De kan placeras både inuti potten och över ytan på substratet. Växtens tillväxt uppåt stimulerar bildandet av nya pseudobulmer. Till dess att de gamla pseudobulberna dör, transplanteras inte blomman.

Val av krukans placering och ljusintensitet

Växten tillhör den fotofila, men solens strålar måste spridas. Direkt exponering för solen leder till brännskador av tunna och mjuka blad. På sommaren placeras växten på östra, nordöstra eller västra fönsterbrädan. Om fönstren går söderut måste du skapa ett ljust blackoutnät, tulle.

På vintern kan blomman vara i viloläge eller blommande. Sovplanter kräver ingen ytterligare belysning, och det rekommenderas att skapa en ljus dag i minst 12 timmar. Från intensiteten av belysningen kommer orkidéblommans fluffighet att bero på.

Temperatur- och fuktighetsnivåer

med korrekt vårdCumbria – blomman är okänslig för temperaturen inuti rummet. Den mest gynnsamma temperaturen är 18-25 ° C.

Till skillnad från andra orkidéer kräver denna hybrid inte förändringar i dagtid och nattemperaturer. Blomman behöver inte tas ut på balkongen eller i ett annat coolt rum för att aktivera blomningen.

Under bildandet av peduncles är det bättre att ge anläggningen ökad luftfuktighet i rummet. För att göra detta, nära potten kan du lägga en behållare med vatten eller spraya bladen med en liten spray. Under blomningsperioden eller efterföljandet krävs ingen ökning av luftfuktigheten, en tillräcklig nivå anses vara 25-30%.

Vattningsläge

regelbunden vattningNär man bryr sig om Cumbria orkidéer hemma är det väldigt viktigt att vattnet är väldigt viktigt. Vatten kan bara användas mjukt, för att mildra det passera genom ett filter, försvara, koka och kyla. Om du vattnar blomman från ovan, perforerar fukten snabbt genom barken utan att den vätes. Därför är det bästa sättet att fukta substratet nedsänkt bevattning.

I ett litet handfat eller en bred hink häll varmt mjukt vatten och lägg en pott av Cumbria orkidé på botten. Vattennivån ska inte ligga över krukans kant, så att pseudobollarna inte blir våta. Om vatten kommer på dem kan det snabbt ruttna.

För att bibehålla en kruka i vatten är det nödvändigt 5-20 minuter. Blommande växter kräver mer vattning, orkidéer i vila rekommenderas endast lite fuktighet. När potten med blomman har tagits bort från vattnet måste du låta det stå på botten av badet så att allt överskott av fukt kommer att strömma ut. Annars kommer anbudsrötterna att ruttna. Repeterande nedsänkning rekommenderas när substratet torkar helt. I fuktiga rum sker detta i 10-14 dagar, under uppvärmningssäsongen i 5-7 dagar.

Urval av substrat och kruka

Marken för Cumbria bör vara väldigt lätt. En standardkombination av torv, jord, sand används inte. Basen av substratet är tallbarken, i vilken den hackade torrmos och kol tillsätts. När ett avlopp till botten av potten lagts skumstycken absorberar det inte vatten, så att rötterna blir torra.

Om rummet är för torr luft, berikas substratet med granuler av perlit. Det främjar kvarhållande av fukt vid rötterna. Öka luftpermeabiliteten vid rötterna hjälper kokosnöt, skumplastflis.

Substratet kan tillverkas på egen hand eller köpa en färdig blandning i en blomsterbutik. Potten väljs med en liten volym så att rötterna fyller det helt inuti, och det finns fortfarande ledigt utrymme kvar. Till skillnad från andra orkidéer, gillar Cumbria rotsystem inte solljus, så den optimala kapaciteten kommer att vara tillverkad av keramik eller plast. För stora växter är det bättre att välja en stabil tung kruka.

Reproduktion och transplantation av Cumbria

växttransplantationBlomman tolererar inte transplantationer, så de behöver bara göras om det behövs:

  • ett stort antal pseudobulber ligger ovanför potten,
  • roten av en del av rotsystemet observeras,
  • jord är saltlösning från frekventa gödningsmedel.

En ny kruka väljs med en diameter på 1-2 cm större än den föregående. Växten ska vara i vila, alla peduncles, gammalgulade pseudobollar måste tas bort. Den normala periodiciteten för transplantation av Cumbria anses 1 gång om 2-3 år.

Under transplantationsprocessen är det möjligt att dela den vuxna växten i flera separata blommor. För detta är pseudobulber med rötter noga separerade och försöker minimera dem. Det är bättre, om i varje växt finns både gamla och unga glödlampor. Den gamla kommer att ge mat, den unga blomman.

förökning av sticklingarPlatser att bryta måste ströas med pounded kol. Separerade växter är fasta på ett käppstöd och börjar bara vatten efter en vecka.

När och vad ska man befrukta växten

gödselmedel för orkidéerTop dressing är en viktig process när man tar hand om kambrian hemma, bilden av det bästa gödningsmedlet presenteras nedan.

Komplexa näringsämnen används för näring. För att få ett nytt botemedel måste du gradvis öka dosen, så att växten brukar användas.

Applicera gödselmedel på substratet under perioden av tillväxt och blomning: från februari till oktober. Produkten läggs till badvattnet eller sprutas med en lösning av bladet genom en fin spruta. För att göra en stor mängd gödselmedel är inte nödvändigt kommer blomman inte att växa eller blomstra bättre.

blomning

glädjer sig med blommande cumplantorchidPeduncles förekommer från de bildade pseudobollarna när som helst på året. Om pilen uppstod på vintern rekommenderas växten att markera, så att de små knopparna inte faller av. Cumbria, vars foto presenteras nedan, har en blomma stam.

Om orkidén inte blommar i mer än 12 månader, signalerar den överdriven bevattning och matning.

När en ny pseudobulb dyker upp, är det nödvändigt att minska vattnets frekvens, vilket resulterar i att det kommer att rynka. Minskning av bevattning utförs i 2-4 veckor, varefter blomknoppen ska dyka upp i växten. Så snart detta händer återgår det normala vattendriften.

Möjliga sjukdomar och skadedjur

vårdvårdLiksom alla krukväxter kan en orkidé utveckla svamp- eller bakterieinfektioner. I närvaro av svampar uppträder små fläckar på bladets yta, men vid tillväxt eller blomning reflekteras detta inte. Den sjuka växten behandlas med en lösning av en fungicid.

växten behöver hjälpAndra möjliga växande problem är:

  1. Mörka fläckar på löven. Anledningen är ett våtmarksunderlag. Det är nödvändigt att minska volymen av vattning.
  2. Pseudobulberna skrynklade och bladen blev gula. Anledningen är sniglarnas utseende i potten. En tidig transplantation krävs med substitution av substratet.
  3. Utseendet på gula områden på bladen. De orsakas av överskott av direkt solljus. Det rekommenderas att omforma eller mörka potten.

Även för växten är farlig spindelmyt, vitfluga, orkidébladlus, scutellum, thrips. För deras borttagning används speciella preparat.

Du kan enkelt växa en blomma med alla rekommendationer av vård hemma, ett foto av hemmet Cumbria presenteras nedan.

Typer av Cumbria orkidéer

Det finns många sorter av hybridorchider av denna art. Den vackraste vi presenterar på bilden.

Cumbria phalaenopsiscumpler phalaenopsis

Bellara Margarita Holmbeallar margarita hill

Den katalanska Pacific San SpotsDen katalanska Pacific San Spots

Colemana Tropic JungleColemana Tropic Jungle

Odontoglossum Stirbik

Odontoglossum Hansueli Isler

Odontoglossum Cumbria ElegantOdontoglossum Cumbria Elegant

På träningsvideotiden kan du se grunderna för vård av kambria hemma.

Rekommendationer för att ta hand om Cumbria – video