kaladium av olika typerFör att fylla upp samlingen av krukväxter borde hemmafru Caladium. Dess spektakulära hjärtformade eller pilliknande löv, som växer från rötterna, ser elegant ut även i den mest blygsamma inredningen. Den lyxiga färgen på den här medlemmen av Aroids-familjen ger anteckningar av pompositet till något rum eller växthus. Detta mästerverk av naturen kommer att beundras av de mest avlägsna människor från trädgårdsarbete. Läs om: en långsiktig primula, landning och vård på det öppna marken.

Caladium av sorterna Schomburg, Bicolor och HumboldtDet är värt att komma ihåg att det här exotiska exemplet är känt för sitt “obstinata humör”, därför är det nödvändigt att undersöka alla subtiliteter av hemvård för kaladium. Det kommer inte heller vara överflödigt att överväga de berömda sorterna av arten.

Med denna tropiska buske kan du enkelt dekorera blom sängen eller gräsmattan. I skuggan av ett träd med en inte mycket tät krona ser den respektfull ut.

Allmänna egenskaper

Det första som fångar hemmafruens öga är utseendet på vasen. De överväger noggrant sina löv, liksom blomställningen.

Form av löv

sorts ScarletBeroende på sorten har denna fleråriga en annan form av löv. De mest kända är:

 1. I form av hjärtat. Känna till många under deras andra namn – “Kristi hjärta”.
 2. Så tunn som möjligt, nästan triangulär.
 3. Som ett pilhuvud eller ett spjut.
 4. Stor och bred, som en elefants öron.

De har ingen uttalad stjälk. Bladen växer direkt från rhizomen. I den naturliga miljön når de 5 meter och dekorativa exemplar – bara upp till 30 cm.

Bekämpa färgning

sorten Caroline WhortonUppskatta denna mängd Aroids för en fantastisk kombination av ljusa färger. Även om grönt är mycket litet, är det fortfarande dominerande. I det här fallet är bladen både mörkmyra och grönvita toner. De avbildar ofta “kompositioner” från:

 • mönster;
 • ådring;
 • mosaikprydnader;
 • rutmönster;
 • abstrakta fläckar;
 • Gradering av nyanser (smidig övergång från en till en annan).

kaladium i trädgårdenEtt särdrag hos vissa arter är den kontrasterande mångfärgade gränsen. I sällsynta fall kan bladets kant vara lite vågigt. Bland annat lockar Caladium med sin ovanliga kombination av ljusa färger, till exempel:

 • lila;
 • rosa;
 • silver;
 • hallon;
 • gul.

Det här är inte en komplett lista över färgvariationer. Det enda som lämnar kommer aldrig med en blåaktig snett.

Växten är giftig. Intag av juice på huden kan orsaka allergisk reaktion (utslag, rodnad). Därför bör vasen hållas borta från barnen.

blomställning

tvåfärgad blomställningDe kan beskrivas i ett nötskal: miniatyr och slätt. Blomningen påminner om en asfärskugga, inslagna i en blek palanquin. Det verkar som om han är i en kokong. För fans av exotisk blomställning kommer att associeras med de vilda troperna.exotisk blomning

Related  Foto och beskrivning av crotonarter

Insamling av sorter

urval av sorter av kaladiumHemma finns det upp till 15 populära sorter av kaladiumblomman. Var och en av dem skiljer sig åt i utseende, knölar och villkor för frihetsberövande. Här är några av de kända sorterna.

Marken bör ha en lös och grovfibrer struktur, men den är näringsrik nog. Jordens surhet är neutral.

Schomburg

Schomburg-sortenFormen på bladen påminner om hjärtat. Plattans längd är 15 cm och bredden är 12 cm. Deras bas har en oval eller elliptisk form.

Den nedre delen av bladplattan är färgad i ljustoner: vit eller rosa. På kanterna finns en grön gräns. Mellan de rosa åren glimmar de utsmyckade formerna av den silveryskugga. I en annan utföringsform kan venerna vara krämfärgade. Kanten på växten har en ljusgrön färg.

bicolor

caladium bicolorMänniskor känner det som en tvåfärgad arom. Den oöverträffade kombinationen av två kontrasterande nyanser av rött och grönt gör de triangulära bladen en höjdpunkt i växthuset. Det finns sorter med vit pigmentering.

Rosa fläckar på en mörk bakgrund ser raffinerade och romantiska ut. För ett sovrum kommer detta att vara ett exceptionellt alternativ för inredning.

På tunna stammar ser eleganta lakan ut. Deras bredd är 10-19 cm och längden är mer än 30 cm. Denna dekorativa kaladiumblomma passar perfekt in i det tomma hörnet av vardagsrummet.lämnar vinröd färg bicolor

Humboldt

lämnar med silverfärgSom namnet antyder är en metallisk metallfärg till mörkgrön en metallisk nyans av silver. Mönstret är format av formlösa fläckar av olika kalibrer. Centrala och laterala vener är alltid gjorda av grönt.

På toppen av tillväxten är längden på löv av denna art 8 cm och bredden är 5 cm. De har en ovoid form med en uppbyggd kant. Eftersom lövverk är liten kan den i en gryta passa från 10 till 25 enheter.

Related  Reglerna för höstplantningen av tulpanlökar

fläckiga blad av kaladiumDessa är de mest kända och utbredda sorterna. Dessutom, sällsynt, men samtidigt lyktes mer lyxiga arter. Bland dem finns Kaladium, några av bilderna ges nedan:

 1. Florida “Sweetheart”, “Sunrise” och “Red Ruffles”.
 2. Carolyn Wharton.
 3. “Den rosa skönheten”.
 4. Fanny Manson.
 5. «Candy land».
 6. Scarlet Pimpernel.
 7. Rosalia.

kaladium med rosa lövverkSorten “Florida” kännetecknas av en avlang form av löv. Scarlet streck är ett karakteristiskt drag hos gruppen. En unik utsikt över Aroids familj – Rosalia. Tack vare den blanka ytan av en brunrött färg med en mörk kant, ser den här blomman elegant ut. 

Fani MansonSom redan noterat är dessa exotiska sorter väldigt betungande. Således är det viktigt att lära sig några funktioner vid plantering, såväl som vård av kaladium.

Vårdens hemligheter: från plantering till viloläge

märke av Candy LandHemvård av denna art bör noggrant genomtänkas och planeras. Det är alltid nödvändigt att noggrant övervaka:

 • markförhållanden;
 • temperatur;
 • belysning;
 • fuktighet.

Sammansättning av olika slags kaladiumTa hand om det, är det nödvändigt att ta hänsyn till att det ursprungliga landet av denna växt är Amazonas tropiska skogar. Denna förståelse kommer att bidra till att skapa anständiga förutsättningar för honom.

Hemligheter av innehållet

Jordberedning för en blommaDet viktigaste som måste göras när man tar hand om Kaladium hemma (ett foto av alla finesser ges nedan) är att skydda det från kallt och direkt solljus.

Potten ska placeras på fönstren i den västra eller östra delen av huset. Trots allt föredrar denna sort en skuggig livsmiljö.

 

det är nödvändigt att lägga till sand till markenAtt hushålla växer våldsamt är det viktigt att ständigt bibehålla följande parametrar i normen:

 1. Temperatur. På sommaren bör termometern inte falla under 21-25 ° C, och på vintern – 16 ° C.
 2. Luftfuktighet. Vi måste hålla den så hög som möjligt.
 3. Marken. Marken bör innehålla följande delar: torv, flerårig humus, lövfall, sand.
 4. Spraya med en finfördelare. Denna procedur bör utföras så att dögen sätter sig ordentligt på löven. Därför måste du spraya runt eller över det, så får bladen inte brun pigmentering.
 5. Vattning. För att göra detta måste du använda stillastående vatten och helst det ska vara mjukt.
 6. gödningsmedel. Mineral topp dressing behövs på våren och sommaren två gånger i månaden. Under dvalaperioden bör den avbrytas.

Related  Unika härdande egenskaper av pilbark och kontraindikationer till dess tillämpning

kaladsprayVila säsongen börjar i augusti, så oroa dig inte om bladen börjar falla. Nya skott kommer att visas i mars. Men att de började växa, måste du periodiskt (1-2 gånger per månad) fukta knölarna så att de inte kricker. Som ett resultat kommer vi att vara redo för en transplantation vid våren.

Det perfekta sättet att bibehålla markfuktigheten är pannan. Den kan fyllas med grus, mos eller expanderad lera.

reproduktion

kaladmultipliceringDet kan göras på två sätt: med hjälp av knölar och frön. Naturligtvis, i det senare fallet, kommer denna process att ta längre tid. För att göra detta måste du ta en behållare med ett torv-sandigt substrat och så fröna. Den resulterande mini plantagen bör täckas med ett glas lock. Om du vattnar 2-3 gånger i veckan och vindar det, kommer en spridning senare en månad att stiga upp. I september bildas knölarna själva.kaladiumknöl

Vid en årlig transplantation bör förebyggande åtgärder vidtas mot senblod. För detta kan fungicider av en ny generation användas.

Den snabbaste reproduktionsmetoden är knölar. Deras transplantation bör utföras i slutet av vintern eller våren. Samtidigt är det nödvändigt att observera alla subtiliteter av förfarandet:

 1. Separera försiktigt knölarna. Stora prover ska skäras i två eller fyra stycken, beroende på antal njurar.
 2. Som ett pulver för nedskärningar kan träkol användas.
 3. Marken måste innehålla sand och torv.
 4. De måste transplanteras i en större kruka.
 5. Placering av plantor är viktigt i en varm och väl upplyst plats.
 6. Vattning bör utföras när marken torkar.

På vintern kan en blomma börja ruttna. Skadade områden ska avskuras, behandla ytan med någon form av fungicidpulvertyp.

Caladium tuber spiringAllt detta kommer att tillåta en exotisk växt att känna sig hemma. Det är dock viktigt att komma ihåg att hans främsta fiende är bladlus. Efter att ha upptäckt detta skadedjur är det viktigt att tvätta bladen noga med rent vatten. När de torkar, bör de behandlas med insekticider. grå råtta

Med sådan vård kommer denna blomma att behaga sina ägare i många år. Det kommer att skapa mysighet i rummet, liksom en magnifik utsikt i vardagsrummet.

Video om utvecklingen av kaladium