alstroemeria blommorAlstroemeria är blommor som på grund av extern likhet kallas peruansk lilja eller lilja av inkor. Det är en flerårig örtväxt, som kännetecknas av ljusblommande och ovanlig färg av löv. Alstromery läggs till buketter och oftast odlas det i växthus i stora mängder. Denna anläggning kräver speciella förhållanden för vård och underhåll, men om så önskas kan den odlas hemma.

Beskrivning och typer av växter

Innan du växer den här blomman hemma, är den välbekant med beskrivningen och bilderna av alstroemeria, välj ett lämpligt sortiment. Dessa är långa växter som kan växa till 80-150 cm eller mer. Alla sorter skiljer sig från kronbladens färg, men de har en karakteristisk form av löv. Individuella blad roterar runt axeln under tillväxten och kan styras med bottenplattan uppåt.

Bland de mest populära sorterna av alstroemeria blommor är:

 1. Alstroemeria golden är en ljusgul blomma som i naturliga förhållanden växer i Peru. Denna sort anses vara hög och kan nå 150 cm. Huvudfunktionen är att den kan tåla frysning upp till -13 ° C.alstroemeria golden
 2. Brazilian alstromeria är en lång blomma som kan växa till 2 m. Blommans kronblad är målade i brons eller röd.
 3. Alstroemeria nano är en peruansk sort. Detta är en liten växt som växer till 10 cm. Alstroemeria blommor av denna art är färgade gula med mörka fläckar.alstroemeria nano
 4. Alstromeria blodblommande är en art som växer under naturliga förhållanden i Chile och Peru. Det är uppskattat för att upp till 15 stora ljusa färger kan dyka upp på en växt. Alla är målade i intensiv röd färg.alstroemeria blodblomning

Det finns andra sorter, varav många var artificiellt uppfödda av uppfödare. Till exempel kännetecknas Kosmo-sorten av kronbladets snövit färg. Virginia är en annan art med vita blommor, men kanterna på sina kronblad är böljande.alstroemeria virginia Sorts Skönhet (med lila eller lila blommor), Harmony (blommor brons med svarta ränder) och Canaria (blommor med kanarisk nyans och svarta fläckar) kan blomma två gånger per år.alstroemeria skönhet

För att odla alstroemeria i trädgården bör du bara välja de sorter som tolererar frost.

Canary Alstroemeria

Funktioner för att växa hemma

Alstromeria är en exotisk växt, så det måste skapa de mest bekväma förhållandena. Det kan odlas i trädgården, i ett växthus eller i krukor på fönsterbrädorna. Med rätt plantering och vård kommer alstroemeria att njuta av stora blommor och bli en ljus utsmyckning av trädgården.

Metoder för fortplantning av alstroemeria

frodig buske av alstroemeriaVäxten kan reproduceras på två huvudvägar: frön och uppdelning av rhizom. Den första metoden är endast lämplig för arter, eftersom hybrider kan förlora moderplantornas egenskaper. Du kan samla frön från de blommor som redan växer på platsen, men du måste överväga att frukterna är mycket bräckliga. Vid den minsta beröringen bryter deras hud, och fröet sprider sig i alla håll från blomman. Innan du samlar frön, bör växten vara täckt med gasbindning. Därefter måste frön passera genom flera steg:

 • Stratifiering – Frönen skickas till kylskåpet i 2-3 månader.
 • Vid slutet av vintern och början av våren kan fröna grodas;
 • i slutet av stratifieringen placeras de i små behållare i marken till ett djup av 1 cm.

Related  Låt oss bekanta oss med blomallocasia

Frön spirer vid en temperatur av 18 ° C. Av dessa kommer plantor att erhållas, som sedan kan transplanteras i öppen mark. Vid odling av alstroemeria blommor från frön kan de blomma bara för det tredje året efter plantering.

Den andra metoden är reproduktion av alstroemeria genom att dividera rhizomen. Det är också lämpligt för hybrider, eftersom nya växter behåller alla moderns egenskaper. Rizomet måste delas på hösten, i slutet av blomningen. Växten grävas grundligt, försöker att inte skada rötterna och sedan dela dem i 2-3 delar. Var och en av dem måste ha ett fullt bildat rotsystem. Sektioner behandlas med desinfektionsmedel och buskarna placeras tillbaka i jorden.

Utomhusodling

alstroemeria på det öppna markenAtt plantera alstroemeria på det öppna marken och ta hand om det kräver tid och uppmärksamhet. Växten måste skapa de mest bekväma förhållandena där den kan växa och föröka sig:

 • Irrigationstid – 1 gång per vecka, i torkförhållanden, kan du vattna 2 gånger om 7 dagar;
 • Efter varje vattning lossar marken;
 • gödselmedel – kompost under plantering, sedan organisk eller mineral topp dressing tre gånger i månaden;
 • före början av den kalla årstiden är den gröna delen av växten avskuren och rhizomen är täckt med löv, torv eller täckmaterial.

Om ingen ytterligare fröinsamling är planerad bör knopparna skäras i slutet av blomningen. Så på deras plats bildas snabbare nya blommor.

Växande i växthuset

växande alstroemeria i växthusetI växthuset är alstroemeria bekvämt att växa i industriell skala. Här kan du skapa det mest bekväma klimatet även om det inte finns lämpliga väderförhållanden. Marken måste bestå av sand, löv, torv och humus. Det måste vattnas hela tiden, men låt inte fukt stagnera. Top-dressing görs två gånger i månaden, för detta använd kväve-kaliumgödselmedel.alstroemeria Shear På vintern växer alstroemeria i växthuset också, men det kommer att behöva ytterligare belysning. Temperaturregimen är cirka 15 grader vid dagsljus och 13 på natten. Under intensiv blomning ökar den till 18-20 grader.

Related  Perfekt blomma för nybörjare av blomsterodling Vanka våt

alstroemeria i en krukaAlstroemeria kan växa och hus i krukor. I mitten av behållaren är det nödvändigt att göra ett hål för att förhindra fuktstagnation. Foder och befrukta växten är inte nödvändigt. Att vattna det tillräckligt med tid på 3 dagar, och krukan placeras på den mest upplysta platsen.

Alstroemeria är ett stort antal olika sorter som skiljer sig åt i storlek, färg och form. Det är en exotisk blomma, men det är möjligt att växa under medelklimat. Ofta planteras den i växthus, vilket gör att du kan justera ljus- och temperaturförhållandena. På den öppna marken kan man få stora ljusa blommor på grund av temperaturförändringar och markfuktighet. Hemma i potten av alstroemeria kommer att känna sig bekväm, men strålen för att välja ett lågt utbud.

Växande alstroemeria i krukor – video