Lily of the valley blommorI maj, våren går helt och hållet in i sina egna rättigheter, trädgårdar och skogar är täckta med grönska, och luften är fylld med en ny spännande doft. Detta blommar lily av dalen, älskad av både trädgårdsmästare och beundrare av vilda djur.

Örtartade perenn växt, som först beskrevs av Carl Linnaeus, kan idag hittas i skogen, används för dekoration av trädgårdar och tidig vår tvinga, odlas som en planteringsjord kultur. Tack vare uppfödarna såg mer än ett dussin av de ursprungliga lilja-of-the-valley sorterna till förfogande för blomsterhandlarna, på bilden och enligt beskrivningar som var slående annorlunda än den vilda förfader.

Klassificering av lilja av dalen

Kan blomma av dalen i dalenDen första beskrivningen av lily-of-the-valley som släkt tillhör Linné. I XVIII-talet hänvisades växten till liljorna och hette Lilium convalium, vilket på latin betyder “Lily of the valley”. Därefter förändrade forskare på ett eller flera sätt kulturens tillhörighet till denna eller den delen av den allmänt accepterade klassificeringen.

Vid denna punkt av dalen, liksom andra välkända odlare växt, t ex Solomons sigill, Ornithogalum tuberossläktet och ligger inom den breda familjen av Asparagus (Asparagaceae). Blommans moderna namn ändras också.

Lily of the valley blev idag kallad Convallaria eller kavalleri. Hos personer är liljekonvalj och känd under andra namn, till exempel Forest klocka, eller maj skogen lilja, Gladyshev, ung, cheremka gräs, hund tunga eller kaninöron.

Även officiellt botaniker erkänner endast europeiska arter av liljekonvalj, är det allt erkänns som självständiga populationer som växer i norr och öster om Asien samt på territoriet i den nordamerikanska kontinenten.

snövit spikeletMen skillnaderna i växternas utseende är minimala, men det stora avståndet mellan livsmiljöer och avsaknaden av koppling mellan dem är en bra anledning att prata om närvaron av tre och ibland till och med fyra sorter av lilja av dalen:

  • dalens lilja i maj (C. majalis), som bor nästan överallt på den europeiska kontinenten;
  • lilja i dalen Keyzke (C. keiskei), växer i Fjärran Östern, i Kina och Mongoliet, och möter också i västra Hindustan.
  • Lily of the valley (C. montana), som upptar skogsområden i östra USA.
  • Lily of the valley Transcaucasia (C. transkaukasien), växer i Kaukasus, i Transkaukasien, inklusive Turkiet territorium.

Där dalens lilja växer

Lily of the valley in the wildLily of the valley är opretentiös, har utmärkt anpassningsförmåga, så han lyckades fortsätta i olika klimatzoner och naturliga förhållanden. I detta fall är växten överallt:

  • visar hög nyans tolerans
  • föredrar jord rik på näringsämnen;
  • tolererar dåligt torka.

I naturen kan liljan av dalen hittas i löv och blandas, oftare i tallskogar. Den snabba utvecklingen av ovanstående del och blomning sker vid en tidpunkt då jorden fortfarande är vattenad med smältvatten, lövverket på träd och buskar har ännu inte öppnat helt och gräset har inte stigit. Under sådana förhållanden ger vinterväxter ständigt allt som behövs för tillväxt. Och om några år, i stället för några utlopp av släta långsträckta elliptiska blad, uppträder en tät gardin.

Med tanke på förmågan att gripa nya territorier, i trädgårdar där dalens lilja växer, måste platsen för det vara strikt begränsad. Annars kan växten på några årstider förskjuta andra användbara grödor.

liljor i dalen i förortsområdetTrots uthållighet och anpassningsförmåga hotas alla vildväxande lilja av dalen av utrotning. Anledningen är inte bara blommans skönhet och en stark arom, men också i växtens fördelaktiga egenskaper. Därför är formuläret i Ryssland och ett antal europeiska länder och i USA: s Kentucky, under officiellt skydd.

Hur ser liljan av dalen ut?

dalen blommar i dalen i en krukaEn blomstrande lilja i dalen är känd för många. En perennig örtkultur är dock inte bara eleganta blommor-klockor och läderhåriga löv.

lilja av dalen strukturDet mesta av växten, nämligen ett ramifierat kraftfullt rotsystem, är dolt grunda under marken. Tack vare de horisontella ljusbruna rhizomerna och de många små rötterna som lämnar dalens lilja:

  • utmärkt vinning och även med frysning av jord återställs snabbt;
  • en av de första som vaknar upp med vårvärmen,
  • framgångsrikt förökar på ett vegetativt sätt.

Anläggningens antenndel består av korta skott och en rosett av löv. Och de lägsta, outvecklade bladplattorna ligger ofta under ett lager av jord. När tillväxten dyker upp lämnar den riktiga. Först läggs de i ett tätt rör, som gradvis stiger upp över marken och öppnar sig. Brett lansformade släta bladplattor är färgade gröna, med längsgående venering och spetsiga spetsar.

frodig blommandeNär två eller tre löv är helt formade, börjar njurens utveckling, vilket förvandlas till en välutvecklad blombärande skott, som omgående bär 6 ​​till 20 runda knoppar. Höjden på växten beror på arten och sorten. Vilda växter är oftast små trädgårdsartiklar, och den europeiska liljekonvalj, högst 15-20 cm lägre än sina asiatiska och kaukasiska motsvarigheter, växer upp till 30-50 cm i höjd.

Eftersom blommande sker på njurarna som lagts under föregående säsong beror sin prakt på kvaliteten på vården och de tillväxtförhållanden som skapas för dalens lilja.

I vildväxande och många kulturella sorter har perianten en enkel form som liknar en miniatyrklocka. Inuti den runda calyxen i höjd från 4 till 9 mm finns sex ståndare och en kort pestel.

Den första liljan i dalen öppnar sig på underdelen av stammen, då kommer mitten och övre knopparna.

Beroende på klimat- och väderförhållanden kan detta hända från andra decenniet maj till juni. I genomsnitt varar blomman från två till tre veckor.

Hur multiplicerar dalens lilja

bär av lilja av dalenOm vädret inte är för varmt täcker de vita doftande klockorna hela borsten och bleknar inte länge, vilket ger möjlighet att bilda många äggstockar. När liljorna i dalen blommar, är luften fylld med en oerhört stark doft. Det är lukten som lockar till blommor många bin och andra pollinatorer.

Framgångsrikt insektarbete leder till utseendet på rundade bär, eftersom de växer i storlek och ändrar färg från grönt till brunt och sedan i mitten av sommaren till ljus orange eller röd. Inuti fostret är uppdelat i tre kamrar som innehåller 1-2 stora frön.

spets i dalenBären rusar inte för att falla och blir ofta mat för fåglar och gnagare. Tack vare detta visas liljor i dalen framgångsrikt på platser där denna växt inte tidigare har hittats. Denna reproduktionsmetod är dock knappast lämplig för dem som vill se blommor av lilja av dalen inte på bilden, utan i sin egen trädgård.

Om liljan av dalen odlas av ett frö, blommar växten först efter 6-7 år. Därför föredrar blommodlare att använda vegetativ förökning av kulturen med hjälp av rotknivar.

Efter överföring till en ny plats tar en stark fil med rudiment av löviga rosetter snabbt rot och med kompetent vård, efter 1-2 år kommer du att glädja dig åt doftande blomklockor.

Typer och sorter av lilja av dalen med ett foto av blommor

Eleganta doftande blommor har länge lockat människans uppmärksamhet. Långt före Linné var dalens lilja känt för de folk som bor i de moderna länderna i Europa, Ryssland och Asien. Detta framgår av nämnandet av växter i legenden från antika romare och tyskar, slaviska stammar, samt användningen av kultur för medicinska ändamål.

Sedan i XVI-XVII århundradet, när i Frankrike och andra länder fanns ett mode för buketter och dekoration med blommor av kostymer och frisyrer, visade liljorna i dalen att de var mycket användbara. Inte bara avskärmade de sig utmärkt, men de fungerade också som en naturlig doft, speciella andar som maskerar obehagliga luktar.

storblommig lilja av dalenEfterfrågan på blommor var så stor att växter från skogen migrerade till trädgårdarna och blomsterbäddarna. På grund av noggrant urval uppträdde stora blomstrade sorter av Convallaria grandiflora redan. Dessa växter sticker ut graciösa peduncles, högt över det gröna lövverket och upp till 20 stora vita knoppar.

anbud rosa lilja i dalenEn annan uppfödning av uppfödare är utseendet på liljor i dalen, vars blommor inte är målade i det traditionellt vita, men i en mild rosa eller lila skugga. Bilden ger en visuell representation av hur liljan av dalen ser ut som Convallaria Rosea.

Inte önskar att bo på resultatet skapade entusiaster av denna fantastiska vårkultur en grupp av sorter Convallaria Prolificans med terrykransar. Penslarna på dessa växter ser särskilt magnifika ut, samtidigt som de helt bevarar deras uthållighet och underbar arom.Terry Blossom Lily of the valley

Inte mindre efterfrågan bland älskare av trädgårdsblommor njuter av liljor i dalen med ursprungliga lövverk. Dessa är varierade former, vars bladplattor, beroende på sorten, är dekorerad med slag, ränder eller slag av kontrasterande toner.liljor i dalen med motley lövverk

Gardenlilyen i dalen Hardwick Hall kännetecknas av löv med en bred oregelbunden lapp av gul färg.

liljan i dalen Hardwick HallAlbostriata lily-of-the-dalen växter är dubbelt prydnadsföremål under blommande, och efter att det förbli otroligt attraktivt på grund av de ljusa bladplattorna täckta med längsgående ränder av gul nyans.Lily of the valley Albostriata

Ännu mer gyllene reflektioner på Aureas löv. På några lövgröna tallrikar kvarstår färgen endast i form av tunna band, resten är färgad i mjölktgula toner. Ljus, som i bilden av blommor av liljan i dalen, kan det finnas blommor som bär skott.lilja i dalen Aurea

Användning av dalens lilja maj

I trädgården används liljor av dalen aktivt för plantering av mycket under träd med träd och långa buskar. Maj blommar kan du återuppliva territoriet, tills stora växter ännu inte har gått i full kraft.

Den långvariga markdäckskulturen kräver ingen speciell vård, det är lätt att hiberna i den europeiska delen av Ryssland, det blandar sig väl med sådana populära arter som aquilegia, iriser, som blomstrar tidigare glesa. Samtidigt, vid mitten av sommaren, faller dekorativiteten hos dalarna i dalen. För att upprätthålla bladets fräschhet vattnas växten, och de återstående peduncellerna med de resulterande bärexperterna rekommenderar att man skär av, för att inte försvaga blomningen nästa år.

Dalens liljor kan odlas i rummet, liksom för att uppnå ett tidigt utseende av blommor, planterade i grytan som lagts sedan hösten, friska rhizomer.

Om liljor i dalen plockas för en bukett, bör man föredra borstar som inte har blivit helt avslöjda. Skärning utförs på morgonen eller kvällen, när inte direkt solljus. På grund av den starka lukten borde lilja av dalen inte lämnas i vardagsrum, särskilt i barn- och sovrumslokaler.

Intressant om liljor i dalen – video