tusenskönor flerårigaBland alla sorter av blommor för arrangemang av blomsterbäddar och blomsterhagar, väljer moderna trädgårdsmästare ofta tusenskönor. Små, känsliga och otroligt vackra prästkragar, plantering och vård i det öppna fältet som inte kräver en stor insats, perfekt kombineras i en rabatt med tulpaner, påskliljor och violer och glädja sin frodiga blommande från tidig vår till mitten av hösten.

röd tusenskönaTusenskönor tillhör familjen Compositae-växter. De kännetecknas av olika dekorativa former och färger och är kända för sin höga frostmotstånd. De kan odlas i blomkrukor på balkongen, brukade skapa alpinrutschbanor och planteras på marken.

Hur och när kan du plantera tusensköna?

tusenskönor i trädgårdenMånga trädgårdsmästare undrar hur man bryr sig och när man kan plantera tusenskönor på det öppna marken, så att de är nöjda med sin vilda blomning. Svaret på denna fråga beror till stor del på den valda metoden för växtreproduktion.

skott av tusensköna på det öppna markenDet finns flera sätt att multiplicera tusenskönor, i synnerhet:

  • delning av busken;
  • sticklingar;
  • växer ur frön.

Den första metoden att odla tusenskönor genom att dela en busk är endast acceptabel för vuxna växter. Vanligtvis är busken uppdelad i det tredje året av utveckling av fleråriga tusenskönor. Man tror att vid denna tid växer växten redan tillräckligt och kräver föryngring. Att dela busken och plantera tusensköna på den öppna marken sker i mitten av sommaren, när plantans blommande är upphängd. Från en busk får upp till 10-12 nya växter.

Dilapidation odlar tusensköna i maj-juni. För att göra detta, klipper i vuxna växter sidobladen och planterar dem på det öppna marken. I regel ser rötterna upp efter 14 dagar, men unga växter börjar blomma först efter ett år.

sprout daisyAtt plantera tusenskönor på marken med frön utförs i slutet av juni. I en väl sådd jord sås frön, varefter de sprinklas med lite jord. De första skotten visas efter 10 dagar. Fröplantor utvecklas snabbt och kräver pickar.

Planterade plantor på sängen kan redan vara i augusti, men växterna kommer att blomma bara nästa år.

Plantera tusensköna

tusenskönor på blomsterbäddenTill tusensköna blommade i år bör frön planteras i februari i enskilda behållare, och planterade plantor bör planteras på våren på våren. Att plantera tusenskönor i jorden på våren utförs tillsammans med en jordklump i små hål på ett avstånd av 20 cm från varandra.

Fröer för plantering kan skördas under hela blommande periodens blomningstid, men de bör endast samlas upp från förångande och väl soltorkade blommor.

samlar daisy frön

Egenskaper av vård

Tusenskönor uppskattas mycket av landskapsdesigners, inte bara för deras utomordentliga skönhet, utan också för deras uthållighet och lätthet. Dessa små blommor anses krävande växt, så speciellt plantering och skötsel av tusenskönor i det öppna fältet blir kraften i även en nybörjare trädgårdsmästare.

vattning

ljusa blommor av tusenskönaTusenskönor kräver regelbunden riklig vattning. Om bevattningen av marken är oregelbunden, särskilt under den heta säsongen, kommer blommorna av tusenskönor att bli små och förlora sin prakt och flöjt. Lossa jorden efter varje vattning.

Ytterligare gödningsmedel

känsliga blommor av tusenskönaTill tusenskönor nöjda med sin magnifika blomning, måste de utfodras två gånger per år. För gödning av ett komplext gödningsmedel som är lämpligt för blommande växter.

Sjukdomar och skadedjursbekämpning

tusenskönor på en mini-blomma sängTusenskönor är extremt sällsynta och utsatta för skadedjur. Men ibland finns det fall av sjukdomar med blommor med pulveriserad mögel eller deras skador av larver och kvalster.

Orsaker till växtsjukdomar kan vara följande faktorer:

  • otillräcklig eller överdriven vattning av tusenskönor;
  • införande av överdrivna gödningsmedel;
  • en kraftig minskning av dagtemperatur och natttemperatur.

Vid sjukdom avlägsnas de sjuka proven, och friska växter behandlas med speciella lösningar.

Förbereder tusenskönor för vintern

kompositioner med tusenskönorAtt plantera och ta hand om tusensköna på det öppna marken på hösten ger möjlighet att förbereda växter för den kalla vintern. När allt kommer omkring är vinter ett allvarligt test för alla färger. Därför, för att skydda blommor mot frost, är mulching jorden oftast gjord. Nödvändigheten av denna procedur ökar om växterna har ett rotsystem exponerat. Typiskt är skydd för vinterdrottar i öppen mark utförd med hjälp av sågspån, torv eller humus.

Tjockleken på skiktet med mulkningsjord för tusenskönor får inte överstiga 7 cm.

Diskret i vård och växande tusenskönor kan bli en unik dekoration av även den mest utsökta landskapsdesignen. Frostsäker och otroligt vacker, de är lämpliga för dekoration av blomsterbäddar och reservoarer. Respekt för de grundläggande reglerna för tusenskönor landar i öppen mark, och ta hand om dem, även för oerfarna trädgårdsmästare gör det möjligt att växa vackra blommor på rabatten och njuta av deras fantastiska blommor under hela säsongen.

Den mest intressanta om daisy-video