Växande ananas i krukorI naturen, eller snarare inte plantager, där man idag kan möta ananasväxterna, kan ananasväxter växa upp till en och en halv meter. Dessa är kraftfulla örtartade växter, som får styrka i 1-1,5 år, bildar och ger möjlighet att mogna en stor saftig gröda, älskad av många frukter.

Det är möjligt och hemma att förvärva egen ananas:

  • förvärva i en specialiserad blomstermarknad en av de miniatyrsplanter som ofta erbjuds med en liten frukt på toppen av skottet;
  • självständigt plantera kulturen, med hjälp av apex rosett från den köpte mogna ananas.

Det första sättet är nödvändigt att erkänna dyrare, men också den mest enkla som hejar och ytterligare odlingsmetoden hemma ananas gröna sticklingar – en process som innebär ett antal svårigheter och ganska lång.

En liten ananas växte utÄndå finns det många entusiaster som tar detta arbete, och inte bara ta emot ovanligt krukväxt ananas, men också för att säkerställa dess blomning och mognad frukt. Vilket alternativ att välja?

Ananas: Inomhusväxt från toppen av frukten

Om du bestämmer dig för att odla ananas själv är det viktigt att hitta den mest färsk frukt i affären med en grön stark rosett som inte har brutit tillväxtpunkten.

Den gröna toppen av frukten används för att odla en ny ananasVid en anständig fortplantning frukt bör inte vara tecken på mögel, röta, tecken på förfrysning och andra effekter som påverkar lönsamheten för anläggningen. Hemma med ananas, ta ett par centimeter av frukten, skära av spetsen. För att förhindra ruttning av stekarna under rötning skrotas rester av kött och bark av lövkontakten och de torkade bladen avlägsnas. Om ananas är mogen kan apikalsockeln skruvas ut, tätt omsluttas med ena handen på ovipositionen och den andra – stjälken.

Rooting tuften i markenRöda ananas hemma, som på bilden, kan du i ett lätt, lös substrat bestående av en blandning av torv, perlit, sand och hackad kol eller i vatten. Och i det, och i ett annat fall, en stjälk i förväg:

  • obsushivayut;
  • behandlad med ett stimulansmedel för rotning
  • strö med krossat kol.

För att bibehålla fuktigheten är behållaren med spetsuttaget täckt med ett paket eller placerat i ett växthus, där den framtida växten måste vara före utseendet av de första rötterna.

De första rötterna uppträddeAnanasrotsystemet, oavsett om det är en växthus eller en fruktkultur, är inte för kraftfull. Den utvecklas ganska nära jordens yta, så vänta tills en trassig bunt av rötter dyker upp i vattentanken. För att acklimatisera lättare är det bättre att plantera en lövrosett med rötter upp till 2-4 cm i djupet.

Som ett substrat för plantering av en husblomma eller ananas från en grön snitt, en blandning av trädgårdsjord, torv, sand och perlit.

Komponenterna blandas i lika stora proportioner, och som en struktur och desinfektionsmedel i marken lägger upp till 5% av volymen krossad kol.

Villkor för tillväxt av ananas hemma

Resultatet av ägarens långsiktiga vårdEn kruka för hemodlad ananas är bred, men inte djup. I botten är det nödvändigt att tillhandahålla ett dräneringslager och växten vid planteringsdjupet bara några centimeter. Det är viktigt att ananasen förblir immobile tills full rotning. Därför kräver vattnet extrem försiktighet.

Den slutliga rötterna av ananasanläggningen är indikerad av uppkomsten från rosettens centrum av unga ljusgröna löv. Det gamla lövverket börjar torka och dö.

Om det inte finns några tecken på förnyelse inom två månader från planteringsdagen, indikerar detta rötnandet av stammens botten eller skadan på tillväxtpunkten. En sådan topp måste avlägsnas, och rooting är redan med ett nytt utlopp.

Så att jorden och det gamla lövverket inte blir en plats för koncentration av skadliga mikroorganismer och skadedjur, avlägsnas de föråldrade bladen regelbundet.

För att vattna plantorna nära rummet ananas ökade krav. Att fukta jorden som används för att hålla varmt vatten, inte kallare än luft. En kultur som älskar att växa i jorden med en syrereaktion kan tillsätta lite citronsyra till bevattningsvattnet. Vattning görs en gång i veckan, se till att jorden inte torkar ut mellan procedurerna, men ackumulerar inte överskott av fukt.

Häll ananas från ovan till en rosett av lövAnanas kan vattnas så att vatten kommer in i utloppet. Planternas struktur är sådan att fukten som ackumuleras på bladen glider nödvändigtvis till basen av stammen och kommer till rötterna. Huvuddelen är att jorden samtidigt inte är alltför fuktig och luften svalnar inte under 23 ° C.

Den optimala temperaturen för hushållets innehåll som ananas är 23-30 ° C. Endast under en viloperiod, som varar från höst till vår, är det tillåtet att sänka temperaturen till 18 ° C. En högre temperaturbakgrund gör att växten slutar växa, och en blommande ananas kan kasta bort blomställningen.

Den bästa platsen i en lägenhet för en ananasplanta är sydöstra, östra eller östra fönster där potten med blomman ska skyddas mot direkt solljus, ett utdrag och torkningseffekten av värmeanordningar.

För en bra utveckling av växter behöver du en rymlig ljus platsNär du växer, som i bilden, måste ananas hemma hitta en rymlig upplyst plats. Och om så är nödvändigt är växten utrustad med bakgrundsbelysning, vilket ger en varaktighet på en lätt dag på cirka 12-15 timmar. Med rastperiodens början och luftens avkylning minskar vattnet något, men belysningen får inte bli mindre.

Växande ananas som en krukväxt, du vet att det är en flerårig gröda, under det första året att bilda utloppsarket och den andra är redo att blomma.

På sommaren är ananas praktiskt att planteras i trädgården eller på en varm, vindtät balkong. Och ett år senare, på våren planteras växten i en kruka med större diameter. Och gör det bäst, bara genom att överföra en jordklump till en ny behållare och hälla på sidorna och toppa en ny jordblandning.

Förekomsten av fostret är endast möjligt under det andra året av växtlivetDenna metod kommer att ge ananas en stimulans för vidareutveckling. Men detta räcker inte för att göra ananas känsla helt bekväm. Därför måste rumskultur från vår till höst matas med flytande komplexa produkter, och under de heta perioderna används bevattning av kronan.

Detaljer om att skapa förutsättningar för växten och om nödvändig vård kommer att berätta en video om ananas hemma.

Skadedjur och sjukdomar hos en växt av ett ananas rum

Älskar ananas spindmider och mjölkfiskarI en lägenhet väntar ananas på risken för skadedjur och sjukdomar, som ofta orsakas av vattendragning av växter eller att temperaturregimen inte respekteras.

Och skadedjur till ananas, som ett rum blomma, är “inte likgiltiga” mjölkfiskar och spindmider.

Om jorden före plantering inte har genomgått grundlig sterilisering, kan rotsystemet och plantstammarna lida av nematoder. På inhemska växter, överförs till sommaren i trädgården, kan du se bladlusen och skottorna. Insekter kan behandlas genom att behandla den gröna delen med tvålvatten och använda insekticider.

Om ananas roterar stammar, rötter eller den centrala delen av rosettet, ska du inte utan fungicider och ta bort de berörda delarna av växten. Den förfallna tillväxtpunkten i en växt av inomhus ananas är orsaken till att utvecklingsupphängningen upphör. Men att bli av med blomman är för tidigt! Det oftast återställda provet i bladaxlarna och vid basen av rosettet bildar dotter laterala skott.

Hur man gör rum med ananasblomning?

Älskar ananas spindmider och mjölkfiskarOfta när växter ananas hemma, skyndar växten inte att blomma. För att provocera kulturen vid bildandet av blomställningar är det nödvändigt att använda den teknik som används på plantagen.

Vuxna plantor tidigt på våren några gånger behandlats med acetylen som erhållits från kalciumkarbid och vatten, eller en vanlig rök, att i en månad eller en halv bör leda till uppkomsten av rosetten av rundade blomställningar.

Bestående av tätt planterade blommor på stammen örat når en 7-15 cm längd. Antalet inomhus ananasblommor kan nå tiotals, var och en har en grönaktig hylle eller magenta och magenta eller violett krona. Corollas öppnas gradvis, med början av en kegliknande blomställning. Till följd av detta håller blomman omkring en månad, och sedan börjar tillväxten av äggstockar, snabbt sammanfogas till en enda, saftig avkomma.

Ripening ananas kan vara upp till sex månader. Denna period beror på odlad sort och växtarter.

Miniatyr frukt av ett rum ananasFör att underlätta vården av växten är det bättre att välja, som på bilden, ananas, hemma, som bildar miniatyr dekorativa eller ätbara söta frukter.

När mogna frukten skärs förlorar växten sin utgångspunkt tillväxt, så det är i industriella odlingar, är det bättre att uppgradera, landade inte hans plats en rotade sidoskott har dykt upp på moderplantan under tillväxt. Denna åtgärd är också nödvändig för växter som erhålls från apikala socklar, och för inomhusplanter av ananas som köpts i affären.

Hur man odlar ananas hemma – video