zygocactus hemmaBland vintern på fönsterbrädorna kan du ofta se buskar strödda på ändarna av grenar med ljusrosa, hallon eller vita blommor. Denna zygocactus är en växt av släktets epifytiska kaktus. Vi kallar det ofta Decembrist – enligt blomningen, eller slummerberger, och i europeiska länder – julblomningen.

Beskrivning av växten

Tropisk ZigokactusI naturen förekommer zigokaktus i Brasiliens tropiska skogar. Där växer han på grenar av träd, som andra epifytter. Rotsystemet är ytligt och svagt. Broar är plana, välvda med skåror i kanterna. Spinesna har inte den här typen av kaktus. Blommorna är rörformiga, flervägda, belägna vid ändarna av stammarna. Blommor färg vit, rosa, ljus röd. Det finns orange och lila lila sorter.

I Europa föll växten för två hundra år sedan tack vare botaniksamlaren och blev snabbt populär tack vare den frodiga och så sällsynta på den nordliga halvklotets vinterblomning.

Hur man bryr sig om zigokaktusom

ta hand om zygocactus hemmaVäxten är opretentiös, men för riklig blomning är det nödvändigt att observera ett antal regler och att känna till de perioder av livscykeln där vården är annorlunda. Det finns fyra sådana perioder:

  1. Slut på vinter och vår. Vilodag Under denna period behöver blomman ljus eller diffus belysning, en låg temperatur på + 12-15 ° C, måttlig fuktighet och sällsynt vattning.
  2. Summer. Tid för aktiv tillväxt. Lågt ljus, hög luftfuktighet, frekvent vattning och sprutning. Temperaturen bör ökas till + 17-22 ° C.
  3. Höst. Under viloperioden är växten bäst inställd i nordöstra eller nordvästra fönstret, lufttemperaturen sänktes igen till + 12-15 ° C, skurit bevattning och minskar luftfuktigheten.
  4. Början och mitten av vintern Under blomningsperioden bör temperaturen höjas till + 17-22 ° C, luftfuktigheten och bevattningen bör ökas.

Vid blomning ska sprutning ske noga, förhindra att vatten kommer in i blommorna. Att omorganisera blomman till en annan plats är oönskade.

Hur man transplanterar en blomma

Transplantera zygocactus i slutet av vintern, efter det har blommat.

Unga växter transplanteras varje år, vuxna om några år.

Val av Decembrist en ny kruka, sluta på en bred och grund, eftersom dess rötter inte utvecklas djupt men i bredd.

Marken för den måste vara lätt, andningsbar, svagt sur. I botten av grytan hälls cirka en tredjedel av djupet av dränering – tegelkrummer, liten expanderad lera. Du kan lägga till kolpulver. Han kommer att göra underlaget ännu enklare och desinficera. En liten färsk jordblandning hälls över dräneringen, växten tas ut tillsammans med en liten jordklump, överskottet avlägsnas noggrant och installeras på en ny plats. Rötter måste noggrant rätas. Därefter häll sedan färsk jord och komprimera den. Efter planteringen vattnas Decembrist och ströms.

Om du följer reglerna om att ta hand om zigokaktus hemma kan du uppnå samma rikliga blomning som i bilden nedan:blomning av zygocactus efter transplantation

En kraftigt utvidgad Decembrist kan enkelt formas. Kläm bara av överskjutande skott eller förkorta dem, vrid segmenten med händerna. Du måste göra detta noggrant.

En välformad buske blir jämnt upplyst, mindre påverkad av olika rutt och blomma.

Reproduktion av Decembrist

zygocactus stjälkHemma är det lätt att sprida zygocactus vegetativt. Gör det bättre före början av perioden med aktiv tillväxt – i slutet av våren eller på början av sommaren. För att få sticklingar måste du försiktigt skruva en handdel av stammen med 2-3 segment och håll resten av den andra armen.

Klipp zigokaktus bara med dina händer, utan saks hjälp.

De resulterande stekarna torkas i två till tre dagar och placeras sedan i en liten behållare med fuktig sand, något fördjupning. Den plantade stjälken är täckt av glas eller film, vilket skapar ett minikväxthus. Före utseendet av rötter placeras plantorna på en ljus, varm plats, vilket undviker direkt solljus. Växthus med sticklingar regelbundet luft och fuktar sanden. Rötta sticklingar transplanteras till en permanent plats.

Var uppmärksam på den korrekta passningen av zygocactusklipporna på bilden:plantering av zygocactus sticklingar

Varför Decembrist inte blommar

blommor zigokaktusSkälen kan vara flera:

  1. Före blommande måste zygocactus passera en vilodag. Vid denna tid får han styrka och lägger blomknoppar. Om Decembrist inte valde knoppar i november, var det under resten av tiden för mycket värme eller överdriven vattning.
  2. Prova så lite som möjligt för att omorganisera potten från plats till plats.
  3. För dålig mark. Foder växten med komplext gödsel med borhalt.

Om du följer dessa enkla regler för vård av zigokaktus varje vinter, kommer du att glädja dig med en festlig spridning av blommor.

Reproduktion av zigokactus – video