blommor liljor i trädgårdenOrientaliska och asiatiska, lockiga och tubulära liljor för många sorter och arter tävlar djärvt med gladiol och tulpaner. Men stugan har inte tillräckligt för att välja liljans favoritlampa, plantera och sköta på det öppna marken – det är en reserv för framtida blomning.

På grund av dess magnifika former kallas liljan en kunglig blomma. En sådan växt kommer att bli en prydnad av någon trädgård, men många nykomlingar ser liljorna med beteende och rädsla, rädsla för att de inte kommer att klara av vården av den kungliga växten. Faktum är att vård av de flesta typer av trädgårdsliljor inte alls är mödosam, och plantering av blommor ligger inom nybörjarnas kraft.

Tidpunkten för att plantera liljor på marken

skott av liljor utomhusLilyens vegetativa period börjar i början av våren, när en kraftig spire visas ovanför jorden. Därefter blir det en lövrik upprepa stjälk kronad med en eller flera stora blommor av olika former och färger. På hösten törs den ovanstående delen, och marken förblir lös, bestående av modifierade löv.

I de flesta regioner är populära sorter av liljor inte dålig vinter, så det är möjligt att plantera liljor på marken under våren och hösten. Om det inte finns någon risk för djupfrysning av jorden planteras lökarna i början av hösten.

Efter blommande har plantorna en viloperiod, under vilken vegetationen inte upphör, men fryser. Denna stund är perfekt för plantering eller transplantation. Före början av kallt väder acclimate och lösa pärlorna, så att de med början av våren kommer att växa omedelbart.

Inte mindre populär är planteringen av liljor i april och maj. Det praktiseras i regioner med svåra vintrar, liksom för sorter med låg frostbeständighet. På våren sängen kommer de överdimensionerade glödlamporna inte att genomgå razmokaniyu och ruttna. Att komma in i den upptunna och uppvärmda lösa jorden, lagras inte bakom liljorna som planteras på hösten. Plantering i april är att föredra för östra hybrider. Men denna metod har sina nackdelar. De mest känsliga växterna kan inte bilda dotterlökar och blommar mindre frodigt än önskat.

När liljorna planteras på den öppna marken på våren? I mittbandet uppträder det optimala ögonblicket i april eller början av maj. Vid denna tid är jorden tillräckligt uppvärmd, och hotet mot frost mot utseendet på de första skotten passerar redan.

Tidpunkten för glödlampning i olika regioner kan skilja sig allvarligt från varandra. Till exempel, i slutet av sommaren eller i de första dagarna i september, kommer plantering av liljor på det öppna marken i Uralerna att ge ett större resultat än på våren.

Löklökar för att plantera i det öppna markenLampa kommer att ha tid att mogna och på sommaren kommer du att glädja dig med blommor. Våren i södra liljaområdena planteras tidigare. På hösten – tvärtom. Att dra åt med landning i det, och i annat fall är det inte nödvändigt. Till exempel, i mars är det bättre att ta lökar av tiger och tibetanska liljor i trädgården, omedelbart efter smältning av många asiatiska och östra hybrider, liksom de vackraste rörformiga liljorna, uthärda planteringen.

Terry sorter planteras när luft och jord värms upp till +10 grader. Men kanadensisk, lockig lilja och ett antal andra sorter är bättre att bara transplanteras på hösten.

För att inte misstas med tidpunkten för plantering i det öppna marken och omhändertagande av liljorna är det viktigt att köpa lökarna för att veta vilken typ de är.

Planterar liljor på marken

förbereder liljor för planteringLämplig för att plantera friska lökar med täta skalor utan tecken på rost, skada eller mögel.

Innan planteringsmaterialet faller på blomsterbädden:

  • glödlampor sorteras efter kvaliteter och storlekar;
  • kasta svaga, sjuka och jordskadade kopior;
  • rena lampor lämpade för plantering från torkade rötter och vågar;
  • tvättas, hålles i en lösning av kaliumpermanganat och utsätts för behandling med en fungicid, t ex fytosporin eller grund.

Platsen för att plantera liljor på marken väljs utifrån plantornas preferenser. Bäst av allt känner de flesta liljorna sig i solen eller i penumbraen. Stora peduncles kan drabbas av vind, så en plats med naturligt skydd i form av buskar, träd, högkrydda grödor väljs i förväg.

Resultatet av korrekt plantering och vård av liljorAlla liljor behöver ett lös, löst underlag, där lökarna lätt kan ta rot, de kommer inte att drabbas av stagnation av fukt, råtta och markskadedjur. Grunden för näringsjorden kommer att fungera som en blandning av lika delar av gräsmattan, torv, grov sand och välstött humus.

Färsk gödsel eller annat organiskt material under liljorna kan inte introduceras på grund av risken för brännskador, nederlag av insekter och aggressiv mikroflora.

De flesta kulturella sorter av liljor föredrar neutral mark, men om amerikanska hybrider ska planteras tillsätts sura torv eller fallna nålar till marken för att öka surheten. Men under det rörformiga liljesubstratet deoxiderar man inte bara, utan lägger också krossad krita, dolomitmjöl eller andra komponenter med en alkalisk reaktion.

lilytransplantationPlanteringsborrningar görs på förhand, vilket ger en botten av dräneringsskiktet och en sandig tröja. Djupet bestäms utifrån storleken på växterna och deras glödlampor:

  • stora lökar djupare med 12-20 cm;
  • småprover – med 7-10 cm.

Ju högre stammen desto djupare liljan planterar in i det öppna marken. Avståndet mellan enskilda växter kan variera från 15 till 30 cm, beroende på den övervuxna bushens diameter.

skapande av en blomma säng av liljorLökar planteras på ett lager av dränering från grus eller claydite, tätt ströet med bördig jord, smaksatt med full kväve, kaliumfosfor och mineralsammansättning. Runt varje glödlampa gör en sandskjorta och sprut sedan jorden igen. Sätena är kompakterade, vattna och mulchade.

Samma metod används om det är nödvändigt att plantera liljor på hösten. Grävning utförs en månad efter blomningens slut. Alla lökar måste behandlas med en rosa lösning av kaliumpermanganat.

Ta hand om liljan på våren på det öppna marken

korrekt penetration av löklökarEfter plantering i det öppna marken behöver liljor uppmärksamhet och kompetent vård. Om glödlamporna slår i marken på hösten, döljer de bara. Den huvudsakliga vegetationen börjar med smältning av snö, då är det dags för komplex vård av liljor öppna på våren. Vård av växten omfattar:

  • bevattning;
  • gödsling, stimulering av tillväxt, blomning och mognad av lökar;
  • lossning och ogräs
  • förebyggande behandling mot skadedjur, råtta och andra sjukdomar.

Stora växter behöver stöd och plagg. Denna åtgärd, såväl som regelbunden lossning och ogräsning kommer att bidra till att upprätthålla liljets styrka och tillväxt.

Liljor älskar en måttlig fuktig jord och uttorkning hotar att minska antalet och storleken på blommor och överskott av vatten är farligt förfall av lampan. Bevattning kombineras med införandet av befruktning och behandling av jorden från skadliga svampar. I början av tillväxten har liljor mer behov av kvävegödselmedel, men det andra gödningsmedlet är superfosfat. Mycket bra växter svarar på att vattna med en lösning av träaska. Det kan också blandas i mulchmaterialet.

I maj omfattar vård för att plantera liljor i det öppna fältet vattning med en lösning av Bordeaux-vätska. Efter 2 månader sprutades samma växt. Under sommaren, noga övervaka utseendet på insekter skadedjur, som påverkar både stjälkar och löv, och lökar av liljor.

Vårplantering av liljor – video