sungai kering dalam reka bentuk landskapJika anda mahu kawasan pinggir bandar kelihatan cantik, luar biasa dan moden, anda perlu memikirkan butiran reka bentuk landskap. Selalunya menggunakan takungan untuk zon wilayah, dan juga untuk berkesan menekankan bahagian tengah taman. Perkara yang paling menarik adalah bahawa ketersediaan air untuk ini tidak semestinya perlu. Kami akan memberitahu anda tentang unsur reka bentuk yang menarik seperti sungai kering. Idea ini mempunyai banyak kelebihan, dan juga mempunyai sejarah yang menarik.hiasan aliran kering oleh tumbuhan

Sejarah kejadian

idea untuk taman dari zaman purba JepunAsal-usul aliran batu berasal dari masa lalu jauh – kuno Jepun, di mana 700 tahun yang lalu tradisi muncul untuk mencipta taman-taman batu falsafah. Para penonton boleh menonton saluran kering, yang dengan sabar menunggu hujan turun pertama. Mereka akan mengisi sungai dan menjadi sungai yang penuh arus. Ilusi ini membenarkan seseorang untuk merenung dirinya dalam refleksi falsafah yang mendalam mengenai kehidupan dan keharmonian. Dari masa ke masa, idea menarik untuk reka bentuk landskap ini telah meluas di barat.

Apa yang kering adalah sungai dan apa yang berguna

jambatan kayu di atas aliran keringPermulaan aliran adalah sumber kecil, yang secara beransur-ansur berkembang, berkerut di sekeliling taman. Adalah dipercayai bahawa rumah itu menarik tenaga, nasib dan keharmonian positif. Susunannya terdiri daripada batu-batu kecil, melambangkan pergerakan aliran air, dan batu putih besar, sama seperti jeram dan air terjun. Secara organik, aliran itu kelihatan seperti semak-semak dan jambatan kayu kecil, dibuang ke atas batu batu.

Kelebihan utama elemen luar biasa ini ialah fleksibilitasnya. Cucian kering boleh dibuat di mana-mana laman web, tanpa mengira gaya reka bentuk landskap dan reka bentuk bangunan utama. Dia praktikal tidak memerlukan penjagaan dan kelihatan menguntungkan dalam mana-mana musim.

hiasan taman sepanjang musimSebagai tambahan kepada rayuan luaran, aliran kering melakukan beberapa fungsi berguna:

  • Ia berfungsi sebagai penyamaran semulajadi untuk komunikasi kejuruteraan, sementara akses mudah dikekalkan kepada mereka;
  • adalah pilihan yang baik untuk mendaftarkan perbezaan ketinggian di tapak (aliran batu yang jatuh dari bukit kelihatan sangat indah, dan jika anda menghiasinya dengan bunga dan semak-semak, anda boleh mencipta karya sebenar, setiap hari kelihatan menyenangkan);
  • boleh berfungsi sebagai saliran untuk lencongan air.

sungai kering berhampiran rumah

Kolam kering, melaksanakan peranan salur ribut, boleh ditempatkan di sepanjang jalan taman. Oleh itu, genangan air di atasnya tidak akan muncul walaupun hujan lebat.

Reka bentuk dan bahan

penggunaan batu besarSeperti mana-mana unsur reka bentuk landskap lain, reka bentuk aliran kering perlu difikirkan dengan teliti. Anda perlu membuat lukisan, di mana anda boleh lakarkan susun atur, membuat senarai bahan dan tumbuhan hiasan. Jika anda tidak mempunyai pengalaman dalam pengiraan tersebut, tugas itu mungkin kelihatan sangat rumit. Walau bagaimanapun, ia agak nyata, ia cukup untuk menunjukkan kesabaran dan imaginasi.

Pilih batu

tumbuhan di sepanjang sungaiPertama anda perlu membuat keputusan tentang skema warna. Secara tradisional, batu-batu gelap meniru air, dan batu-batu besar cahaya bertindak sebagai ambang. Jika anda lebih suka warna biru muda, gunakan basalt atau batu tulis. Untuk membuat komposisi dalam warna kemerahan atau kehijauan, granit boleh digunakan, dan untuk menyerlahkan tempat-tempat terang – batu kapur.

Untuk membuat kesan berkedip, sediakan bola kaca di antara batu-batu. Mereka akan membiasakan cahaya matahari dengan indah, dan pada waktu petang akan menambahkan suasana misteri dan dongeng.

Brooks dengan banyak selekoh dan lengan kelihatan lebih menarik daripada saluran batu lurus. Letakkan sebuah pulau dengan bunga di mana alirannya lebih luas daripada semua, dan bank-bank dihiasi dengan tumbuh-tumbuhan hijau.

Tumbuhan untuk aliran kering

bunga hiasan bunga dalam nada unguUntuk mencapai ilusi aliran air, gunakan tumbuhan yang dalam kehidupan biasa dikaitkan dengan air:

  • buluh;
  • miskanthus (buluh Cina);
  • arundo reed;
  • lumut.

Bunga adalah yang terbaik untuk memilih nada ungu dan biru. Sempurna sesuai dengan rumput nyamuk, fescue biru, nezbudochnik tanpa daun (brunner) dan lobelia. Katil bunga berbilang peringkat yang mengelilingi tebing sungai kering membuat ilusi bahawa ia akan hidup.

Taman Jepun dan aliran keringJeruk batu adalah penyelesaian yang sangat baik untuk menghias dan zon di kawasan taman anda. Sebagai contoh, anda boleh memisahkan kawasan rekreasi, kawasan barbeku dan taman. Pembinaan elemen reka bentuk yang luar biasa ini tidak mengambil banyak wang dan masa, sementara laman web anda akan berubah dan bermain dengan warna-warna baru.

sungai kering berhampiran kawasan rekreasiDi samping plot taman, aliran ini boleh digunakan untuk menghiasi wilayah bersebelahan bangunan utama. Ia sangat sesuai dengan fasad apa-apa gaya dari klasik hingga moden berteknologi tinggi. Jangan takut untuk mencuba, kerana anda sentiasa boleh mengubah kandungan atau bentuk aliran.

Cucian kering di negara ini – video