Jika ada keinginan untuk menghiasi dinding rumah, pagar, langkah, jalan di plot, perabot taman, maka keupayaan untuk meletakkan mozek akan menjadikan impian menjadi kenyataan. Ini adalah benar bagi mereka yang cuba menggunakan segala-galanya dengan faedah maksimum, bahkan bahan-bahan yang paling sampah, sampah. Lagipun, serpihan kaca, cermin, peralatan, botol, jubin seramik, kerikil, kerikil kecil juga akan dimainkan. Ada juga yang menggunakan cip kayu.

Mozaik katak

Apa yang boleh dihiasi dengan mozek?

Oh, senarai ini cukup lama!

Mosaic on stumps

Chamomile Mosaic

Laluan mosaik

Lagipun, ia dihiasi

  • dinding rumah;
  • perabot taman;
  • pagar;
  • langkah;
  • kolam renang;
  • katil bunga;
  • lukisan di dinding;
  • trek;
  • kawasan di bawah kawasan rekreasi.

Kelas jubin mozek

Menggambar lakaran gambar masa hadapan

Kawasan rekreasi Mosaic

Pertama sekali, adalah perlu untuk memutuskan apa yang akan menjadi plot mozek masa depan. Jika tuan mempunyai fantasi dan dapat menarik, maka dia boleh membuat skema sendiri. Dan semua yang lain perlu menyelesaikan lukisan orang lain, yang mana terdapat banyak. Bagaimana untuk membesarkan gambar ke format yang dikehendaki, hampir semua orang tahu.

Meletakkan mozek pada dinding

Ia perlu menstabilkan pada gambar sebuah grid 1 cm X 1 cm, dan skema untuk membezakan dengan kenaikan yang diperlukan. Sebagai contoh, jika anda mahu untuk membuat lukisan adalah 5 kali lebih besar, kemudian menarik kuasa dua dengan sisi 5 cm, 10 kali – 10 cm sebelah kemudiannya perlahan-lahan dipindahkan dengan bar di litar sampel .. Dengan kerja ini, walaupun pelajar sekolah rendah dapat dengan mudah mengatasi.

Mosaic ikan

Perolehan bahan mozek

Selalunya di setiap rumah selepas pembaikan ada sesetengah jubin seramik yang tidak digunakan atau yang lama muncul, dikeluarkan dari dinding. Ini mungkin berfungsi sebagai bahan mozek. Tetapi mungkin bagi tokoh yang dipilih memerlukan jubin warna lain. Kemudian anda boleh pergi ke kedai bangunan dan di sana untuk harga yang sedikit, atau bahkan percuma, untuk mendapatkan pertarungan atau jenazah seramik.

Penyediaan serpihan untuk mosaik

Untuk meletakkan mozek, tuan memerlukan serpihan ubin saiz kecil. Sebahagian daripada jubin boleh dibiarkan utuh. Selebihnya jubin sama ada dipotong dengan pemotong jubin profesional, atau berpecah dengan tukul, dibalut dengan kain.

Gerbang tengkuk palu

Apabila kerja berjalan, mungkin menjadi jelas bahawa potongan yang lebih kecil mungkin diperlukan. Kemudian serpihan “memerintah” dengan bantuan nippers atau tang, mengeluarkan lebihan. Ketepatan khas tidak diperlukan di sini, hanya penting bahawa kepingan seramik tidak lebih besar daripada ruang kosong yang tinggal.

Pemotong kita mencapai saiz kepingan yang diperlukan

Penyediaan permukaan

Adalah lebih baik untuk menyebarkan mozek pada plaster, skop pasir simen, plasterboard atau dempul. Keadaan yang sangat penting adalah kelancaran mutlak dan kebersihan permukaan. Oleh itu, sebelum anda mula bekerja, anda mesti berhati-hati menyelaraskannya dan membaiki retakan, merawatnya dengan primer, kerana ini akan membolehkan untuk meningkatkan lekatan (kekuatan melekat).

Pokok mozek

Lukisan lukisan itu sebaiknya dipindahkan ke dasar mozek dengan pensil, agar tidak tersesat dan meletakkan gambar itu dengan mengamalkan perkadaran yang diperlukan.

Mosaic Orchestra Kanak-kanak

Penyediaan gam untuk mosaik

Persoalan ini hampir paling penting apabila mencipta gambar serpihan. Anda harus memilih campuran yang paling sesuai, yang mempunyai lekatan tertinggi pada bahan-bahan yang perlu anda kerjakan.

Gam putih tersebar di dinding

Untuk asas konkrit, para pakar menasihatkan mengambil gam simen putih (Crepe Reinforced White, Litoplus K55, UNIX Belfix, Ceresit CM 115). Tetapi untuk bekerja di atas permukaan kayu adalah paling sesuai pelekat epoxy jubin reaktif, grout pada asas epoksi atau kuku cecair.

Mosaic daripada kerikil dan kerikil

Meletakkan mozek

Di tempat kerja adalah perlu untuk mengingati peraturan asas seperti itu.

Ia adalah sangat penting untuk memohon jisim ikatan pada kedua-dua permukaan: asas dan bahan yang corak dibentangkan. Dan salah satu daripada permukaan harus mempunyai penyebaran yang lebih lancar.

Mosaic ikan di bawah air

Dalam penggunaan bahan pertama (serpihan, batu kelikir, batu kecil, shards hidangan) yang tebal, yang kemudian memandu semua yang lain di bawahnya, supaya penjajaran adalah yang paling tepat.

Mosaic batu di bawah kawasan rekreasi

Guna penggunaan gam hanya pada kawasan kecil, yang sebelum ini diperuntukkan dalam lakaran. Kawasan yang lebih besar hanya boleh dihiasi dengan zon cahaya, peletakan yang memerlukan sedikit masa.

Mosaic pada langkah-langkah

Setelah menyebarkan massa pelekat pada permukaan pangkal dengan spatula biasa, maka anda perlu mengeluarkan campuran berlebih dengan spatula dengan gigi.

Mosaic di bangku simpanan

Seragam dalam ketebalan, kepingan itu tersebar di lapisan gam walaupun. Jika dalam komposisi adalah perlu untuk menggunakan kepingan ketebalan yang berlainan, maka dalam bantuan kepada tuan akan ada penjajaran dasar dengan penambahan gam.

Bagaimana untuk menyebarkan jubin dalam mozek

A jubin nipis dan serpihan yang lebih kecil akan mendalamkan dalam jisim pelekat lebih cepat – ini harus diingat dan cuba untuk mengelakkan “jatuh” corak dalam jumlah komposisi.

Kehidupan mosaik masih hidup

Mulakan meletakkan komposisi dari pusat, jadi ia akan lebih kualitatif dari segi memadankan lakaran dan perkadaran.

Burung Mosaic syurga

Latar belakang dan abstraksi ditinggalkan untuk yang terakhir, kerana pertama sekali anda perlu meletakkan benda-benda yang mempunyai geometri kompleks: orang, haiwan, tumbuhan dan sebagainya.

Grout

Langkah akhir terakhir ialah proses ini. Ia menyentuh mozek di lantai, dinding, puncak meja. Jangan lakukan tanpa grouting dan gambar serpihan jubin di laluan dan kawasan di kawasan rekreasi.

Grout dalam mozek

Selepas meletakkan mozek itu adalah bernilai menunggu sekurang-kurangnya 24 jam. Kemudian lurus di atas lukisan itu, letakkan asas pelekat dan gosok dengan teliti dengan pengisar getah antara komponen mozek, sambil meratakan seluruh permukaan sebanyak mungkin, terutamanya dalam lipit. Kelebihan grout dikeluarkan span.

Membersihkan mozek dari gam

Selepas pengeringan, perlu membersihkan gam dari kepingan jubin dan komponen mozek lain sendiri. Jika perlu, anda boleh menggunakan berus logam atau span, tetapi anda perlu bertindak dengan berhati-hati.

Mosaic di atas meja

Untuk tahap kerja ini, Litochrom Starlike Crystal adalah yang paling sesuai – resin epoksi dengan kesan bunglon. Lagipun, bahan ini mempunyai keupayaan untuk mengambil warna sepotong mozek yang paling dekat dengannya. Tetapi simulasi grouting atau dempul boleh digunakan, walaupun kesannya, tentu saja, akan kurang terang.

Menghias dengan perabot taman mozek

Kelas Master Mosaic

Membuat mozek di atas meja segi empat tepat, lebih baik untuk mengisi tepi dengan tepi menegak. Komposisi itu sendiri perlu disebarkan dari tepi ke pusat.

Video tentang membuat gambar mozek