permaidani di dinding rumahKebanyakan tukang kebun menghadapi masalah kekurangan ruang kosong di laman web mereka. Sebagai contoh, anda benar-benar mahukan pear atau pokok epal anda sendiri, dan hanya 2 rumah hijau dan beberapa katil yang mencukupi. Penyelesaian yang sangat baik dalam keadaan ini akan menjadi penanaman pokok buah pada trellis yang dilekatkan pada alas. Kaedah ini mula-mula digunakan oleh orang Belgia dan Perancis.

Bagaimana cara menanam pokok di atas tepung

pokok buah pada trellisApabila tumbuh pokok dengan permaidani, ia terletak pada sokongan dalam satu kapal terbang. Kelebihan utama kaedah ini:

  • jumlah maksimum cahaya;
  • mengurangkan risiko penyakit akibat peredaran udara yang baik;
  • penyiraman lebih berkesan berbanding pokok buah biasa;
  • hasil yang baik;
  • sesuai untuk semua jenis pokok dan pokok renek.

pembentukan benihCuba pilih pokok kecil yang tumbuh perlahan-lahan dan jangan naik terlalu tinggi. Pastikan untuk memeriksa dengan penjual, yang digunakan stok, jika anda membeli anak benih di tapak semaian. Vaksin berfungsi sebagai pengatur pertumbuhan sistem akar, dan juga menyumbang kepada peningkatan jumlah tanaman. Akar juga boleh mengehadkan ketinggian pokok itu sendiri. Sebagai contoh, ambil dua pokok epal dengan pelbagai yang sama. Satu akan mencapai ketinggian 9 meter, dan pertumbuhan yang lain akan berhenti di 2 meter. Inilah pengaruh saham.

Untuk berkembang pada kisi-kisi, gunakan tumbuhan pada batang pokok, yang akan menghadkan pertumbuhan pokok oleh dwarfish, atau peringkat separuh dwarfish. Pokok yang dibentuk tidak boleh melebihi ketinggian 3.5 meter.

Kami membentuk mahkota

pembentukan pokok di dinding

Cordon yang mendatar

kordon melintangKaedah ini sering digunakan untuk pear, plum dan pokok epal. Batang mesti satu. Ia akan berfungsi sebagai jenis lajur. Kedua-dua cawangan utama dibiakkan ke sisi dan terikat kepada pagar selari dengan tanah. Proses-proses lateral perlu dinaikkan kepada setengah meter panjang, dan kemudian dipotong. Anda boleh memilih cerun mereka, memberikan bentuk atau objek yang diingini. Dengan cara ini, jika terdapat lebih banyak batang, maka ini dipanggil “kordon berganda”.

Related  Itulah nasib – cendawan putih di negara ini!

Kipas

mahkota peminatBatang kilang dipendekkan hingga setengah meter, dan cawangan sisi diarahkan oleh pancaran di sepanjang garis mendatar dan pepenjuru. Mereka membentuk pucuk tambahan. Ini adalah cara sejagat yang boleh digunakan untuk mana-mana jenis pokok.barisan pokok dengan mahkota kipas

Tapestry dan palmetta

pembentukan trellisCawangan-cawangan pokok itu menyerupai selari dengan tanah di pelbagai peringkat, jarak di antara yang sepatutnya kira-kira 30 cm. Palmetta berbeza di mana cawangan menyimpang pada sudut 45 °.palmetto

Pemasangan dan pendaratan

Untuk lokasi pagar masa hadapan, pilih tempat yang diterangi dengan terang oleh matahari. Asas pembinaan akan menjadi jawatan-jawatan yang melekat pada bilah kayu, atau kawat. Batang tumbuhan dilekatkan pada tiang. Betulkan jambatan pada kedudukan yang dikehendaki dan selamatkan mereka pada lintel.

cantik berbentuk sepanjang dindingKeperluan untuk menanam benih, kedalaman pit, komposisi tanah dan jadual pengairan adalah sama seperti dalam kes pokok biasa. Penanaman boleh menjadi dekat antara satu sama lain, bergantung kepada rangka bawah tanah.

Susun spesies pokok supaya penyebaran silang terbaik dicapai.

Kesan yang menarik dapat dicapai dengan memasang trellis dengan dinding padat, di mana pokok kerdil ditanam pada selang-selang sedemikian sehingga cawangan mereka berkembang ke arah membentuk pagar hijau tunggal. Ia kelihatan sangat cantik, dan buah-buahan yang tumbuh di atasnya menjadikan bangunan ini lebih menarik.pokok apel di atas trellis

Pelbagai bentuk dan sudut, di mana cawangan bingkai akan pergi, hanya terhad oleh imaginasi anda.trellis di kawasan pinggir bandar

Pemangkasan

pelbagai bentuk trellisPokok buah pemangkasan adalah bahagian paling penting dalam keseluruhan proses. Ia adalah perlu untuk mengekalkan bentuk mahkota, mencegah penyakit dan mengelakkan berlebihan pucuk. Pokok-pokok muda perlu dipotong sekali setahun pada awal musim bunga. Pengecualian adalah ceri dan plum, yang paling baik dipotong pada akhir musim bunga – musim panas awal.

Related  Cara yang luar biasa dari kacang ke coklat adalah bar koko

Apabila berbuah bermula, mula pemangkasan musim panas. Adalah perlu untuk memastikan bahawa pokok tersebut tidak membelanjakan sumber-sumber pada daun-daun yang aktif tumbuh, tetapi sepenuhnya menumpukan kepada pengeluaran buah-buahan. Cuba untuk memotong tunas secepat mungkin, dan keluarkan cecair berpenyakit dan kering sepenuhnya.trellis garden selepas pemangkasan musim bunga

Selain cawangan pemangkasan, anda juga perlu nipis buah. Ya, ini akan mengurangkan hasil pada output, tetapi ia akan menyumbang untuk meningkatkan rasa buah-buahan yang tinggal.pear pada trellisberbunga buah epal pada trellis

Kaedah trellis pokok buah-buahan yang semakin meningkat adalah mudah untuk dilaksanakan, menjimatkan ruang dan mengubah taman di luar pengiktirafan. Tetapkan trellis di dinding kandang lama dan tanam ceri. Struktur yang tidak menarik akan berubah menjadi objek yang indah. pokok apel di dinding garajPerkara yang sama boleh dilakukan dengan dinding rumah atau garaj, atau membuat labirin kecil dinding hijau di halaman, di mana bunga akan tumbuh pada musim bunga, dan anak-anak anda akan dapat bermain di sana dari pagi hingga malam.

Menanam pokok epal di bawah trellis – video