Semua orang tahu bahawa hari ini adalah berisiko untuk membeli sayur-sayuran di pasaran untuk orang yang tidak dikenali kerana banyak sebab.

melon

Tetapi ada jalan keluar: untuk menanam sayuran di kawasan anda. Walau bagaimanapun, di tengah tali pinggang, di mana musim panas adalah pendek untuk pematangan tembikai dan tembikai, agak sukar untuk melakukan ini. Tetapi mungkin!

Adakah anda mahukan penuaian awal? Anak benih di tingkap!

Tidak semua orang tahu bahawa tembikai, yang umumnya diterima di zon tengah Rusia yang ditanam dengan benih di tanah pada awal bulan Jun, adalah sangat mungkin untuk mula berkembang pada bulan Mac pada tetingkap anda.

Kenapa orang menggunakan kaedah ini sedikit? Ya, hanya menanam benih timun, tembikai, tembikai sangat sukar – akar mereka lembut dan agak sensitif terhadap pelbagai jenis kecederaan.
Adalah untuk ini bahawa anak benih tembikai dimasak dalam periuk gambut khas, yang kemudian ditanam secara langsung di dalamnya.

melon

Dan jika tidak ada, maka anda boleh membuat bekas … dari kertas kosong!
Untuk satu botol, sebagai contoh, diameter penyisiran 3-4 sentimeter, jalur selebar 9-10 cm digulung supaya kelebihannya bebas kira-kira 4 cm. Ini akan menjadi bahagian bawah bekas. Ia perlu dihancurkan sedemikian rupa untuk membuat kaca. Kemudian bekas itu dialihkan dengan teliti dari template dan diisi dengan bumi. Di sana dan menanam benih.

Penjagaan benih adalah perkara biasa: cahaya matahari, penyiraman biasa. Adalah penting hanya untuk tidak menuangkan segelas air supaya tidak basah di tingkap.

Pada akhir bulan Mei – awal bulan Jun, benih boleh ditanam di dalam tanah seperti langsung di dalam cawan. Semasa menyiram, ia akan basah di tanah, dan akarnya akan bebas menembusi jauh. Ini amat berguna kerana kertas (atau gelas gambut) melindungi akar untuk sementara waktu dari sejuk. Keperluan untuk penembusan melalui dinding tangki – ada “mengecas” untuk mereka. Jadi mereka akan menjadi lebih kuat dan kuat.

Rostock akan meliputi rumah hijau matryoshka – biarkan ia tidak takut fros!

Anda boleh menanam benih dan segera ke tanah. Lakukan ini juga pada akhir bulan Mei. Dan pucuk kami tidak dibekukan, mereka ditutup dengan botol plastik. Dan di sini terdapat satu helah.
Potong dari bawah satu terung liter meliputi benih atau tunas, ringan utaplivaya kelebihannya di tanah. Anda boleh mencelupkan pinggirnya dengan pasir. Tudung dikeluarkan dengan sebaiknya – ia akan mengganggu penyiraman.

bakhcha2
Di atas tempat perlindungan kedua akan menjadi kapasiti plastik yang lebih besar sebanyak 3 atau 5 liter. Ia juga dipotong dari bawah dan diletakkan di atas yang kecil. Tudung dibiarkan berputar. Dan penyiraman boleh dilakukan melalui leher botol. Sudah tentu, semasa prosedur ini, tudung dikeluarkan.
Apabila pucuk tidak lagi sesuai di bawah botol bawah, ia dikeluarkan, hanya meninggalkan bahagian atasnya. Ia boleh disimpan di atas benih sehingga pertengahan bulan Jun.

Berikut tip tip: semangka memerlukan cahaya matahari!

Gourds sangat sensitif terhadap haba dan cahaya – ia bukan rahsia. Oleh itu, mereka harus ditanam hanya di ruang terbuka yang tidak ada teduhan.

bakcha3
Walaupun terdapat beberapa kesulitan: dalam tumbuh-tumbuhan haba yang kuat boleh terbakar. Oleh itu, pada hari-hari seperti ini adalah lebih baik untuk menutupi tembikai dari sinar dengan daun burdock, suratkhabar. Sekiranya ada kemungkinan, maka anda juga boleh tarik ke khemah untuk membuat tali leher.

Semangka saya keriting, ia akan rasa manis!

Bahawa tembikai melon tidak mengisi tanah, tidak mengganggu penyiangan dan penyiraman, mereka harus melakukan yang terbaik – biarkan mereka merangkak, berpaut ke antena mereka! Ia adalah kedua-duanya secara estetik menyenangkan, dan mudah, dan melindungi pucuk dari kerosakan.

bakcha4

Air penyiraman, tetapi jangan memusnahkan semua tanaman!

Satu lagi masalah untuk tukang kebun di zon tengah Rusia – kadang-kadang membusuk buah-buahan busuk terletak di atas tanah, hanya masalah! Terutama dengan bermulanya hari yang sejuk dan hujan.
Dan untuk mengelakkan insiden ini, cucukan melon berpengalaman tumpukan pasir di dekat leher akar tumbuhan – bukit 2-3 cm. Anda boleh menggunakan jerami atau jerami.

bakhcha5

Dan ramai yang berbaring di bawah buah plak. Ada juga yang memakai grid dan menggantungkannya kepada sokongan – dan semak tidak sukar untuk menahan mereka, dan mereka tidak menyentuh tanah, dan cacing dan slug tidak dapat menghasilkan buah.

melon
Dan ada orang-orang yang peduli dengan kemudahan menyimpan panen tembikai. Lagipun, buah-buahan bulat mempunyai keupayaan untuk menunggang, yang menimbulkan kesulitan. Dan jika ovari segera dimasukkan ke dalam bekas telus dengan bahagian bawah rata, contohnya, dalam terung plastik lima liter, buah itu secara beransur-ansur akan mengisi dan mengambil bentuk segi empat tepat. Di sini dua haris boleh dibunuh dengan satu pukulan: dan melindungi sayuran dari membusuk, dan memberikannya bentuk asal.

bakcha7

bakcha8

Bakhchu di sisi yang disiram – dengan tuaian yang berlimpah!

Di kawasan utara, tanah air biasanya terletak berdekatan dengan permukaan. Dan akar tembikai tumbuh besar di kedalaman. Tetapi, sampai ke akuifer, mereka mula membusuk.
Kebun-kebun yang licik telah mencipta cara menipu alam. Jika anda menanam tumbuhan bukan pada akar, tetapi agak di sisi, anda boleh mengelakkan masalah ini. Dalam kes ini, akar akan berkembang dengan luas, merasakan kelembapan.

melon
Hanya buat alur sepanjang alur – di sana dan tuangkan air semasa pengairan. Tetapi jangan lupa pada hari berikutnya untuk melonggarkan dan mulch alur untuk mengelakkan pembentukan kerak bumi. Dan penyiraman selepas pembentukan ovari perlu dikurangkan. Hanya perlu panas.

Scourge memotong berlebihan – menuai tidak mengganggu!

Untuk mendapatkan buah-buahan yang paling lazat pada bulan Ogos, anda perlu menjaga ini terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, adalah perlu untuk mengurangkan bulu mata yang tidak perlu – tumbuhan itu menghabiskan tenaganya ke atasnya, dan ia tidak akan dapat masak sepenuhnya semua buah yang telah diikat pada keadaan zon pertengahan, ini adalah fakta terbukti.

bakhcha10
Oleh itu, semangka perlu memotong semua cambuk sampingan, hanya meninggalkan yang utama – di mana bunga wanita terbentuk. Tinggalkan satu semak tidak lebih daripada 6 ovari.
Pada tembikai perlu mengeluarkan cambuk utama di atas 6 helai. Hanya jangan biarkan tumbuhan “makan” lebih daripada 5-6 buah.

bakhcha11
Mengambil kesempatan daripada nasihat berguna yang dikongsi oleh pakar yang berpengalaman, bahkan tukang kebun pemula akan dapat memanjakan keluarganya dengan tembikai, ditanam dengan tangannya sendiri.

Video tentang tumbuh semangka 20-35 kg.